Картофени питки със сирене
Необходими продукти:
750 - 800 грама брашно
200 - 280 милилитра прясно мляко
200 милилитра вода
70 - 80 милилитра олио
1/2 чаена лъжица сол
5 грама суха бързодействаща мая
100 грама масло
500 грама картофи
500 грама сирене (овче)
Начин на приготвяне:
В подходяща купа изсипете 700 грама от брашното, прибавете солта и маята.
Сложете вода на котлона и когато кипне, свалете от огъня. Смесете я с прясното мляко и 50 милилитра олио. Температурата на сместа трябва да бъде 40 - 45 градуса.
Изсипете брашното в течната комбинация и замесете меко тесто, което намажете с олио.
Покрийте го с кърпа и оставете на топло място за 40 - 50 минути. Когато втаса, омесете отново и покрийте с кърпата за още 20 - 30 минути.
През това време направете плънката. Натрошете или настържете сиренето (може да използвате кашкавал или друг вид сирене по ваш избор).
Обелете картофите, сварете ги до готовност и намачкайте на пюре, без да отцеждате водата, в която са се приготвяли.
Смесете сиренето и картофеното пюре, ако е необходимо, налейте 100 милилитра прясно мляко. Плънката е готова.
Включете фурната да загрява, градусите да бъдат 250 - 270 (в краен случай - 220).
Разделете тестото на 3 - 4 части.
Поръсете плота с брашно и поставяйки върху набрашнената повърхност всяка топка, оформете питки с ръце (не разточвайте).
В средата на всяка питка сложете от плънката и "затворете" стегнато, обръщайки краищата на тестото към центъра. Прищипете "върха", който се образува.
След това старателно потупвайте тестото с пръстите и дланите си, докато топката се превърне в плоска питка с диаметър около 30 сантиметра.
Всичко това трябва да се прави много внимателно, за да не скъсате тестото.
Отново не трябва да се разточва, само се притиска с ръце и не се разпъва.
В средата на всяка питка направете дупка.
Сложете тестото в подмазана с масло тава (може застлана с фолио или покрита с хартия за печене).
Около 20 минути са напълно достатъчни за изпичането на тези картофени вкуснотии. В зависимост от фурната ви, може да се наложи да обърнете от другата страна.
Готовите намажете обилно с масло.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Намалете високата температура със суров картоф
- Сладък картоф
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
Коментари към Картофени питки със сирене