Картофена пита с прясно мляко, пармезан и моцарела

Необходими продукти:
1,5 килограма картофи
120 грама пармезан
100 грама масло
прясно мляко
сол и смлян черен пипер на вкус
настъргано индийско орехче на вкус
250 грама моцарела
4 леко разбити яйца
2 супени лъжици галета
Начин на приготвяне:
Измийте старателно картофите и ги сварете цели до готовност, без да ги обелвате.
Когато се охладят малко, обелете ги и намачкайте с 50 грама от маслото до получаването на пюре. Прибавете пармезана, яйцата, подправките и налейте мляко, колкото е необходимо, за да получите нужната консистенция.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Подмажете подходяща форма с масло, поръсете дъното и стените й с галета и разпределете половината от картофената смес. Върху нея подредете парченца моцарела и следва отново картофен пласт.
Най-отгоре поръсете с галета и сложете останалото масло, нарязано на малки парченца.
Изпечете ястието в загрятата фурна, докато придобие златист цвят (около 40-45 минути).
Изчакайте 10-тина минути преди да разрежете запеканката. Най-вкусна за консумация е на следващия ден.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Картофена запеканка с кайма и грах
- Картофена запеканка с лук и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре с кайма, бекон и зеленчуци
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Греховно вкусна запеканка от картофи и бекон
- Картофена запеканка с люта чушка и шунка
- Печени картофи с лук и швейцарско сирене
- Есенна запеканка от картофи с чушки, шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с лук, бекон и сирене Чедър
- Лесна картофена запеканка с бекон и чедър
Коментари към Картофена пита с прясно мляко, пармезан и моцарела