Картофена запеканка с гъби
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 голям морков
1 глава лук
500 грама гъби
2-3 с. л. сметана
4 яйца (3 за пюрето и 1 за намазване на запеканката)
1 чаша брашно
100 грама масло
олио
сол, черен пипер, други подправки - на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете на големи парчета картофите. Сварете ги в подсолена вода. Докато се сварят, нарежете на ситно лука, гъбите на малки парчета, настържете моркова. Запържете на слаб огън лука с моркова до златисто, добавете малко подправки по ваш избор. Гъбите изпържете отделно, когато се изпари течността, сложете сол и черен пипер.
Върнете се към картофите: Отцедете водата и направете пюре от тях. Към картофите прибавете маслото и сметаната, намачкайте. За да получите нужната консистенция, налейте малко от водата, в която са се варили. Разбийте пюрето (с миксер или чрез бързи движения на ръка) и оставете да изстине. След това прибавете разбитите яйца и разбъркайте старателно. Сега е моментът да сложите и брашното. Разбъркайте.
Смесете пюрето с лука, моркова и гъбите. Получената смес изсипете в тава, подмазана с олио. Намажете с яйце и печете 45-60 минути при 200 градуса (наблюдавайте, може да е необходимо и по-малко време).
Оставете запеканката да изстине. Нарежете и поднесете. Получава се нежно и засищащо ястие с хрупкава коричка.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
- Картофена запеканка с кайма и грах
Коментари към Картофена запеканка с гъби