Картофена запеканка с мариновано месо

Необходими продукти:
500 г картофи
500 г говеждо месо
няколко моркова
1 стрък праз лук
няколко люти чушки
10 зърна черен пипер
целина
подправки (чесън, мащерка, индийско орехче)
бутилка червено вино
1 ч. ч. прясно мляко или сметана (за пюрето)
50 г масло (за пюрето)
кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците на едри парчета, към тях добавете месото на порции и залейте с виното. Оставете да се маринова в продължение на два дни в хладилник или 1 ден, ако е на стайна температура. След това извадете месото и го изпържете в голямо количество олио. После сложете маринатата от вино и зеленчуци да заври. Изпърженото месо сложете в тенджера с виното и оставете на слаб огън за 2-3 часа. 30 минути, преди да бъде напълно готово месото, прибавете подправки (мащерка, няколко нарязани скилидки чесън).
Готовото месо нарежете на малки парчета, маринатата прецедете (извадете зеленчуците и се опитайте да отстраните мазнината). Залейте месото и поставете на котлона до изпаряване на течността (около 20 минути).
Сварете картофите цели, обелете ги и намачкайте на пюре. В него настържете малко индийско орехче, добавете млякото и маслото и разбъркайте.
Вземете подходяща форма, на дъното й разположете половината от картофеното пюре, след това слой от месото и завършете с пласт от останалото пюре. Поръсете с настърган кашкавал и с настъргано на студено ренде масло.
Печете около 30 минути при 200 градуса. Запеканката е вкусна и студена.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Запеканка от сладки картофи, боб и яйца
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка от картофено пюре с праз, кашкавал и сметана
- Картофена запеканка с гъби
- Картофен огретен със сметана
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Печени картофи с моцарела, домати и кашкавал
Коментари към Картофена запеканка с мариновано месо