Картофена запеканка с кашкавал и чесън
Необходими продукти за 4 порции:
6 средни картофа
2 яйца
2 скилидки чесън
3-4 с. л. майонеза
100 грама кашкавал
1 с. л. сух копър (или друга зелена подправка, която предпочитате)
сол и черен пипер на вкус
Посоченото количеството на продуктите не е строго задължително, то може да бъде променено, в зависимост от предпочитанията ви.
Начин на приготвяне:
Настържете кашкавала и чесъна на ситно ренде. Половината от кашкавала смесете с 1-то яйце и копъра (с тази смес ще покриете запеканката, за да се образува златиста коричка).
Другото яйце и останалия кашкавал смесете с чесъна и майонезата. След това настържете картофите на едро ренде и прибавете към приготвената смес с майонезата. Подправете с пипер и сол.
Изсипете всичко това във форма за печене с диаметър 26 см и отгоре разстелете комбинацията от яйцето, кашкавала и копъра, която приготвихте в началото.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на 40 минути. Трябва да се образува златисто покритие.
Това ястие може да бъде поднесено и като гарнитура. Изключително вкусно се получава, ако използвате кайма или гъби за плънката.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Редена запеканка с картофи и доматен сос
- Картофена запеканка с бекон, крема сирене и чесън
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с гъби
- Картофена запеканка с яйца, кренвирши и кашкавал
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка с картофи със заквасена сметана
- Запеканка с пилешко, картофено пюре и топено сирене
Коментари към Картофена запеканка с кашкавал и чесън