Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Карамелен сладкиш с мед и плънка от ядки

Карамелен сладкиш с мед и плънка от ядки

Карамелен сладкиш с мед и плънка от ядки - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 300 грама брашно
  • 160 грама масло
  • 1 супена лъжица течна сметана
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 130 грама захар

За плънката:

  • 20 супени лъжици захар
  • 200 милилитра високомаслена сметана (течна)
  • 20-30 грама бадеми
  • 300 грама орехови ядки
  • 1,5 супени лъжици мед

 

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното с щипка сол в него, добавете захарта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Стрийте продуктите с ръце, за да се получат трохи, или използвайте миксер за целта. Чукнете яйцето в тестото и налейте 1 супена лъжица течна сметана.

Не месете, а оформете като топка, която увийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за 40-50 минути.

Направете плънката. За целта изсипете захарта в тенджера, която поставете върху котлона. Изчакайте, докато кристалчетата започнат да се топят и придобият карамелен оттенък. Тогава на тънка струя влейте високомаслената сметана, като е необходимо да бъркате интензивно и непрекъснато. Варете на среден огън в продължение на 5-8 минути.

След това изсипете всички ядки в сместа, разбъркайте, сложете меда и свалете съда от котлона. Отново разбъркайте и нека вкусната комбинация се охлади малко.

Тестото разделете на две части, като едната да бъде по-голяма от другата.

Разточете я и сложете в подходящ съд, в който ще печете сладкиша (най-добре е да използвате разглобяема кексова форма).

С по-малката част от тестото покрийте стените на тавата и съединете с основата, притискайки на съответните места.

Разпределете всичката плънка върху основата, заравнете слоя и поставете във фурната. Включете уреда на 180 градуса и след 50-55 минути сладкишът ще бъде готов.

Щом бъде готов, извадете го веднага от формата, защото течният за момента карамел ще се втвърди, когато се охлади, и ще се залепи за съда. Това ще затрудни изваждането на десерта от него.

Да ви е карамелено!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vsmak.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съвети