Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове

Плодовите и зеленчуковите сокове са огромен комплекс от витамини, микроелементи, захари и други полезни за човека вещества. Освен вкусни и здравословни, тези напитки се усвояват лесно от организма. Разбира се, пресните варианти са за предпочитане пред консервираните, но при спазването на определени правила при приготвянето и съхранението, бутилираните сокове също запазват много ценни съставки. Така ще имате възможност да консумирате през зимния период, когато изборът на плодове и зеленчуци е по-малък в сравнение с лятото.
Приготвянето
Сок може да си направите от почти всички плодове, зеленчуци и подправки с помощта на съвременните уреди, като извлечете от растенията максимални количества течност и от меката им вътрешност, която също е истинско находище на витамини.
Технологията
1. Подберете добре узрели и здрави плодове, зеленчуци.
2. Измийте продуктите, почистете ги от опашки, дръжки, стъбла и други ненужни части. Подсушете. По-големите плодове разрежете на части, така по-лесно ще се отдели сокът им.
3. Не бързайте да изхвърляте меката вътрешност, която остава. Нея може да залеете с вряща вода, оставете за известно време и след това прецедете. Използвайте за направата на кисели, пюрета или желе, например.
Съхранението
Всички знаем, че пресните сокове не са дълготрайни и следва да се консумират до час след приготвянето им. Необходимо е да се съхраняват в сухи съдове на прохладни и сухи места. Най-подходящи за използване са стъклени бутилки и буркани с обем от 0,300 до 1,0 литър с винтови капачки.
Консервирането
Консервирането на пресни сокове трябва да става бързо, тъй като чрез контакта им с въздуха в тях може да попаднат микроорганизми, напитката да се получи некачествена, като при неблагоприятни условия тя ще ферментира бързо.
1. Ако предпочитате или е необходимо, филтрирайте изцедения сок през няколко слоя марля или използвайте плътна тъкан.
2. Загрейте напитката до 90 градуса и налейте в подготвените съдове.
3. Третата стъпка е да затворите с винтови капаци и да обърнете бурканите с дъната нагоре до пълното охлаждане на съдържанието им. В случай че използвате бутилки, сложете ги настрани, докато изстинат.
Пастьоризация
Тази технология налага всеки етап да се изпълнява веднага след предходния:
1. Затоплете малко сока.
2. Налейте в съда.
3. Пастьоризирайте при температура от 90 градуса, например, слагайки буркана или бутилката в тенджера с вода, която сте поставили на котлона.
За съдове с обем от 1 литър необходимото време е около 25 минути, а за по-големи - минутите да се увеличават пропорционално.
Как се прави сок с добавянето на захар?
Може да използвате последната технология, като прибавите сладките кристалчета в момента на затоплянето или преди пастьоризацията.
Готовият продукт е най-добре да се съхранява на тъмно сухо и прохладно място.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН. ДОКАЗАНАТА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА И ДРУГИ НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ШАРЛОТ ГЕРСОН, МОРТЪН УОКЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
ГРЕЙС КОЛ КОМПЛЕКТ ЗА ЖЕНИ КАДИФЕНА РОЗА И БОЖУР 2
ХЕЛИКС СУПЕР ФУУД 150 гр.
БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
РЕГУЛАТПРО КИДС РЕГУЛАЦИУС солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!УИ БЕЙБИ ЦЕДКА ЗА ПЛОДОВЕ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Млечно смути със замразени плодове
- Кактус
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Десерт с чиа и прясно мляко
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Гранадила - ползи за здравето
- Шестил
- Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
- Как да разберем кои мандарини са сочни и сладки?
Коментари към Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове