Как и колко да варим различните зеленчуци
Зеленчуците са неразделна част от българското меню и намират място на трапезата ни под най-различни форми: като салата, задушени, печени, сварени, в комбинация с месо или зърнени култури, пълнени, панирани, пържени и консервирани, разбира се. От зеленчуците се приготвят разнообразни сокове, смутита и коктейли, които несъмнено са здравословен избор. Изброихме редица възможности, за да си направим зеленчуково ястие или питие като един от начините за термична обработка е сваряването. Точно на него ще обърнем внимание в тази статия, като дадем информация за това как и колко да варим различните зеленчуци. Продължителността на процеса е от значение, защото преваряването обикновено дава невкусни и недобре изглеждащи резултати. Затова просто продължете да четете.
Колко време се вари цвекло
- Цвеклото се вари 40-50 минути, предварително се обелва, а опашката му не се премахва. Правилно е да се слага във вряща несолена вода, по-добре е да се подсоли вече готовото ястие. Свареното цвекло е меко при пробождане с нож. По време на варенето трябва да се следи нивото на водата в съда: необходимо е тя да покрива цвеклото изцяло и при нужда – да се долее. След като се свари, може да сложите зеленчука в ледена вода, така ще се почисти по-лесно. Не изхвърляйте отварата – тя е отличен диуретик и слабително средство, има лечебно действие върху черния дроб, пречиствайки го. Така всички вредни вещества се отделят по естествен начин.
- Какво цвекло да изберем: то трябва да бъде със среден размер, цветът му да е тъмночервен. Ако можете да прецените дебелината на кората, знайте, че тя трябва да бъде тънка.
- Сварено цвекло се съхранява в хладилник в продължение на 2 дни (максимумът е 3 дни), след това то започва да губи вкуса, качествата си и изсъхва.
Колко време да варим прясно зеле
- Нарязано прясно зеле се вари 15-20 минути в зависимост от възрастта на зеленчука.
Колко дълго се варят броколи
- Пресните броколи се варят 5-7 минути в малко количество подсолена вода, а замразените – 10-12 минути след завиране на водата.
Колко време се вари цветно зеле/карфиол
- За сваряването на цветното зеле са необходими 10-15 минути, като предварително то се разделя на "цветове". Зеленчукът се вари 7 минути, преди да се изпържи.
- Замразено цветно зеле варим 15-17 мин, без да се размразява.
- По-добре е този зеленчук да се вари в емайлиран съд. Ако искате да му придадете снежнобял цвят, сварете го в отворена тенджера, добавяйки някои от следните продукти: прясно мляко (300 милилитра на 2 литра вода), 1 чаена лъжица лимонов сок, няколко кристалчета лимонена киселина, оцет.
Сваряване на брюкселско зеле
- Прясното брюкселско зеле се вари 5-7 минути, а замразеното – 10-12 мин.
Колко се вари морско зеле (вид водорасли)
- Замразено морско зеле се слага в съд със студена вода, оставя се да заври и се вари в продължение на 10-15 минути. След това се измива и още веднъж се сварява в чиста вода. Процедурата се прави и трети път. По този начин водораслите стават вкусни и се премахва неприятната миризма.
- Консервирано морско зеле се вари 5 минути след завиране на водата. Ако продуктът е сушен, се накисва в студена вода за 10-12 часа, след което се вари 20-30 минути.
Варене на моркови
- За сваряването на моркова са необходими 20-25 минути. Смята се, че е по-полезно той да се обелва не преди, а след варенето, защото така в него се запазват повече хранителни вещества. Сол се слага при приготвянето на крайното ястие, иначе то ще придобие сладък морковен вкус. За по-доброто усвояване на зеленчука, се препоръчва консумацията му със сметана или масло.
Колко време се вари киселец
- Правилно е киселецът да се вари 3-5 минути, при което се запазва цялата му "красота". Това е по-скоро бланширане, но то е напълно достатъчно за омекването на листния зеленчук. Ако решите да добавяте подправки, трябва да знаете, че те ще "заглушат" деликатния вкус на растението.
Как се вари спанак
- Пресният спанак се вари 3-5 минути, а замразеният 3-7 минути след завирането на водата. Как: почистете спанака, сложете го във вряща и подсолена вода, сварете и след това отцедете с гевгир, охладете със студена вода, отцедете и нея и притиснете листата с помощта на лъжица.
Варене на тиква
- Тиквата се вари в продължение на 20 минути в подсолена вода, а да си направите каша от зеленчука ще ви трябват 25 минути термична обработка.
Сваряване на аспержи
- Почистете аспержите от твърдата им обвивка, отрежете краищата и сложете в тенджера във вертикално положение (за удобство може да ги завържете с конец). Зелените аспержи се варят 5-8 минути, а белите – 15 минути.
За колко време се сваряват картофи
- Ако варите картофите цели и обелени, ще са необходими 20-25 минути. Ако са обелени и нарязани на малки парчета (за супа), са необходими само 15 минути, за да бъдат готови.
Няколко съвета за варенето на картофи:
- по-добре е да подберете картофи с еднакъв размер, за да не се получи така, че една част да бъдат сварени, а друга – сурови или преварени. Ако разполагате с различни по големина, малките сложете цели, а големите разрежете на няколко парчета; стремете се към уеднаквяване на големината;
- картофите се слагат в студена подсолена вода;
- след като водата заври, котлонът се намаля;
- готовността проверете с помощта на вилица, сварените картофи са меки и при натиск с прибора се разделят с лекота на части.
Колко се варят тиквички
- Цели тиквички се варят 15-20 минути, предварително обелени и почистени от семената. За сваряването на нарязани на ситно са достатъчни 10 минути.
Варене на зелен фасул
- Пресен зелен фасул се вари в продължение на 4-5 минути, а замразеният – 5-7 минути. Сол се прибавя по време на варенето.
Колко време е необходимо за сваряване на алабаш
- Алабашът е вид зеле, който се сварява за 15 минути.
Колко се вари патладжан
- Патладжанът се нуждае от 20 минути, за да се свари. Зеленчукът се измива предварително, а се обелва след това. Патладжан, нарязан на парчета или на кръгчета, се вари 10 минути.
Сваряване на ряпа
- Ряпата се вари 20 минути в подсолена вода.
За колко време ще се свари тиквичка Патисон
- За сваряването на този вид тиква са необходими 15-20 минути, а ако зеленчукът е нарязан – 10 минути са достатъчни.
Варене на домати
- Доматите се варят 15 минути, ако са добавени в супа, 45 минути – ако целта ви е получаване на доматено пюре (от 1 кг зеленчук) и 10 минути – за направата на сок от килограм домати.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИГДЖИГС ДЪРВЕНИ МАГНИТИ - ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ BJ273
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ РЕНДЕ
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
БЕЛУГА ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 70057
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовБИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА РЯЗАНЕ BJ473
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 15 гигантски зеленчука, за които е трудно да се повярва, че са истински
- Алкална диета
- Сом на фурна със зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Маринована сьомга на фурна със зеленчуци, чили и лайм
- Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Как са изглеждали някои от любимите ни храни, преди да бъдат култивирани
- Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото
- Целулозна диета
Коментари към Как и колко да варим различните зеленчуци