Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Поява и същност на сокотерапията

Сокове и сокотерапия - Част 1

Сокове и сокотерапия - Част 1 - изображение

Специалистите по хранене казват, че за поддържане на добро здраве на човек са му необходими минимум три различни зеленчука и разнообразие от поне пет плода дневно. Какво да правим обаче, ако не можем да изяждаме такива количества ежедневно? Отговорът е един - сокоизтисквачка.

Има хора, които не обичат да ядат плодове и зеленчуци, но пък организмът трябва да получава съдържащите се в тях полезни вещества и соковете са идеалното решение на проблема. Просто си направете фреш - от цвекло, моркови, домати, ябълки, тиква, вишни и дори картофи (освен че ще обогати тялото с ценни елементи, ще помогне и за запазване на младостта). Разбира се, напитките са полезни, ако се спазват всички правила на сокотерапията при тяхното приготвяне. Затова нека първо да разберем какво представлява тя и кой е нейният баща.

Сокотерапията е терапия, насочена към профилактиката и лечението на различни здравословни проблеми с помощта на прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Нейният основател е американският диетолог и бизнесмен Норман Уокер. Той е строг вегетарианец и привърженик на здравословния начин на живот, написва 8 книги за правилното хранене.

За негова основа американецът смята максималната консумация на пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена. Той не признава термично обработената храна, определя я като "мъртва". "И макар тя да храни организма и да поддържа жизнените му функции, това се случва за сметка на здравето, като в крайна сметка се стига до загуба на енергия" - казва Уокер. Той препоръчва от менюто да се изключат месото, млечните изделия (с изключение на суровото козе мляко), рибата, яйцата, хляба, макаронените изделия, ориза и захарта. Обяснението е, че тези продукти предизвикват запек, който от своя страна е основна причина за всички нарушения в организма.

Според диетолога до 80% от всички болести започват от дебелото черво. Става дума за това, че разлагащите се в него фекалии водят до токсикоза, при която в кръвта попадат отровни вещества, допринасящи за растежа на патогенни и болестотворни бактерии, които бързо се отразяват върху здравето на човека. В най-добрия случай това се изразява в появата на характерни кожни обриви, а в най-лошия - в развитието на редица заболявания, включително грип, бруцелоза, туберкулоза, бронхиални заболявания, астма, сенна треска, възпаление на белите дробове и дори артрити.

За предотвратяване на всички тези проблеми помагат най-обикновените сокове. Също както плодовете, от които са извлечени, те съдържат витамини, минерали, пектини, целулоза, органични киселини, етерични масла и ароматни съединения, които са от огромна полза за организма. Подробния начин на тяхното действие американецът описва в една от своите книги "Суровите зеленчукови сокове" от 1936 година. Самият той вярва, че именно соковете от зеленчуци притежават лечебни свойства и дори разработва собствена сокоизтисквачка, която и до днес се радва на популярност, както и неговата система на хранене. Ползата от последната е доказана от практиката, а самият Норман умира на 99-годишна възраст в абсолютно физическо и умствено здраве.


Защо точно сокове?

Днес полезните свойства на соковете сякаш се пренебрегват, като се твърди, че е по-добре плодовете и зеленчуците да се консумират цели, без да се отчита, че:

  • соковете се усвояват по-бързо (за 10-15 минути), докато плодовете, приемани като храна, могат да се преработват от 3 до 5 часа;
  • в соковете има повече полезни вещества, просто защото за направата на 1 чаша такава напитка са необходими не по-малко от 2-3 плода/зеленчука;
  • сокът съдържа до 95% вода, която е отговорна за обменните процеси, протичащи в организма.

И това не е всичко... Научни изследвания, провеждани неведнъж, доказват, че соковете допринасят за производството на ензими, регулират обмяната на веществата, поддържат хормоналния фон, нормализират дейността на храносмилателната и нервната системи, също така отговарят за здравето на ноктите, кожата, косата и зъбите. Разбира се, диетолозите препоръчват редовната консумация на сокове и по други причини.

В няколко поредни материала ще ви разкажем повече за соковете - защо е добре да бъдат част от ежедневното ни меню, как да си приготвим полезни и вкусни напитки от плодовете и зеленчуците, как да ги съчетаваме, какви добавки да използваме, как да ги употребяваме, както и ще разгледаме каква вреда крие сокотерапията.

Към втората част >>>

Към третата част >>>

Към четвъртата част >>>

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: edimdoma.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...РецептиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиСнимкиИсторияНовиниЛайфстайлДиетиЛеченияХрани и ястияФизиологияПроизводителиБотаникаПсихология