Защо трябва да пием сокове и как да извлечем максимална полза от тях
Специалистите по хранене са на мнение, че за да поддържаме доброто си здраве, е необходимо да приемаме ежедневно три различни зеленчука и поне пет различни плода. Какво да правим обаче, ако задачата е непосилна за нас по една или друга причина и в същото време осъзнаваме, че организмът има нужда от полезните вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците?
Решението е в соковете. Напитките, които се получават от плодовете и/или зеленчуците, безспорно са ценни за организма, но за извличането на максимални ползи от растенията, е важно да знаем как правилно да ги превърнем в сок, какви добавки може да използваме, за да подсилим действието им, как да съчетаваме продуктите, защо е полезно да пием сокове и кога приемът им не е препоръчителен...
- Защо е полезно да приемаме сокове
- Как да приготвим вкусен и полезен сок
- Добавки към соковете
- Комбинации от сокове
- Консумация и съхранение
- Противопоказания
Защо е полезно да приемаме сокове
Днес полезните свойства на соковете сякаш се пренебрегват, като се твърди, че е по-добре плодовете и зеленчуците да се консумират цели, без да се отчита, че:
- Соковете се усвояват по-бързо (за 10-15 минути), докато плодовете, приемани като храна, могат да се преработват до няколко часа.
- В соковете има повече полезни вещества, просто защото за направата на 1 чаша такава напитка са необходими не по-малко от 2-3 плода/зеленчука.
- Сокът съдържа до 95% вода, която е необходима за обменните процеси, протичащи в организма.
- Научни изследвания доказват, че соковете допринасят за производството на ензими, регулират обмяната на веществата, поддържат хормоналния фон, нормализират дейността на храносмилателната и нервната системи, също така отговарят за здравето на ноктите, кожата, косата и зъбите.
- В соковете се съдържат и фитонциди, намаляващи растежа на бактериите, вирусите и гъбичките. Точно затова и за да се възстанови витаминният дефицит, се препоръчва консумацията им през пролетния период и след преболедуване. За повишаване на имунитета и за предотвратяване на честите простудни заболявания през зимата, е необходимо още през есента да се започне ежедневен прием на 2 чаши сок (по една сутрин и вечер).
Плодова напитка за повишаване на имунитета може да си направите от 2 ябълки, 1 портокал и шепа любими ягодоплодни. Подобна комбинация обогатява организма с витамин В1, фолиева киселина, селен, калций, магнезий и други полезни за тялото вещества. |
- Плодовите и зеленчуковите сокове подпомагат отслабването, натурални слабителни са, съдържат пектини. От една страна, пектините намаляват степента на абсорбиране на мазнините, глюкозата и холестерола, ускоряват метаболизма, което води до отслабване и намаляване обема на корема. От друга, пектините допринасят за образуването на маса, която извежда шлаките и токсините от организма, като по този начин го пречиства и му дава възможност да функционира безпроблемно и точно.
- Всекидневният прием на сокове е полезен и за запазването на младостта за по-дълго време. За никого не е тайна, че плодовете, ягодоплодните и зеленчуците са източници на антиоксиданти – вещества, които се борят със свободните радикали. Вредата на последните за организма е голяма, а в допълнение – те провокират преждевременното му стареене.
- Соковете са и прекрасен източник на енергия, защото са богати на въглехидрати, които се абсорбират много по-бързо от въглехидратите в други продукти. В една чаша от напитката се съдържат толкова въглехидрати, колкото в 5-7 чаени лъжици захар (количеството захар в плода зависи от вида му и от степента на неговото узряване). Най-доброто доказателство за това е фактът, че след изпиването на чаша сок човек изпитва прилив на енергия и настроението му се подобрява.
Как да приготвим вкусен и полезен сок
Да си направите сок е почти изкуство.
- Плодовете и зеленчуците се подбират изключително внимателно, като подходящи са пресните и узрелите, но не и презрелите.
- Всички меки плодове се измиват под студена течаща вода, а твърдите – с топла, но не гореща.
- Не трябва да се накисват, защото в противен случай ще изгубят полезните си вещества.
- Замърсените и наранените участъци по плодовете и зеленчуците се почистват с четка или се изрязват, отстраняват се всички листа и твърди части.
- От моркова допълнително се отрязва не по-малко от 1,5 сантиметра от широката му част. Същото се отнася за плодовете и зеленчуците, които будят известни съмнения у вас относно качеството. Разбира се, вярно е, че такива продукти трябва да се обелят, а ако става въпрос за зеле – то най-горните му листа и кочанът се премахват.
- Непосредствено преди приготвяне плодовете се слагат в керамичен, стъклен или емайлиран съд и при необходимост се разрязват с нож от неръждаема стомана. Не използвайте алуминиеви съдове и прибори, защото киселината, която се съдържа в продуктите, встъпва в реакция с алуминия и превръща напитката от полезна във вредна.
Добавки към соковете
Натуралните и пресните плодови и зеленчукови напитки могат да имат още по-голяма полза за организма, ако се комбинират с някои добавки.
- Растителни мазнини. Помагат да се увеличи степента на усвояване на витамините и минералите, съдържащи се в соковете. Слънчогледовото олио и зехтинът могат да се добавят директно в чашата с напитката или да се приема 1 супена лъжица от мазнината преди или след консумацията на плодовата/зеленчуковата течност.
- Мед. Вкусовите качества на киселите сокове се подобряват с добавяне на мед.
- Семена, кълнове, тинктури. За укрепване на имунитета към соковете може да се добавят ленени семена, пшенични кълнове, лецитин, билкови тинктури (ехинацея или лайка). Разбира се, последните следва да се използват след консултация с лекар.
- Не е препоръчително соковете да се комбинират с подправки и алкохол, защото така ще се намалят лечебните свойства на напитките.
Комбинации от сокове
Важен фактор при направата на натурални напитки от плодове и зеленчуци са продуктите, които се използват и по-точно тяхното съчетаване. Някои комбинации не са подходящи, защото ще се намали ползата от сока за здравето. За да се избегнат грешки и за да се извлече максимумът от напитките, е полезно да се знае:
- Соковете от плодове със семена (като ябълки и круши) могат да се комбинират със сокове от всякакви други плодове и зеленчуци.
- Сокове от плодове с костилки (праскови, сливи) се консумират самостоятелно.
- Пресните сокове се разреждат с такива от цитруси, ябълки или кисели плодове.
- Сок от цвекло се приема в малки количества, не повече от 1/3 чаша, тъй като е силно концентриран (в противен случай може да навреди на организма).
- Сокове от хрян, лук, репички, чесън и ряпа може да се добавят към други сокове, но в малки количества.
Комбинации от сокове при различни здравословни състояния
Коктейли от соковете на различни плодове и зеленчуци оказват благоприятен ефект при редица здравословни състояния.
- Морков + джинджифил + ябълка – поддържа и укрепва имунната система.
- Ябълка + краставица + целина – понижава нивото на холестерола, помага при стомашни разстройства и главоболие.
- Домат + морков + ябълка – подобрява цвета на кожата и премахва неприятния дъх в устата.
- Портокал + джинджифил + краставица – подобрява цвета и хидратацията на кожата, понижава температурата.
- Ананас + ябълка + диня – извежда излишното количество сол от тялото, оказва положителен ефект върху пикочния мехур и бъбреците.
- Ябълка + краставица + киви – подобрява цвета и хидратацията на кожата.
- Морков + ябълка + круша + манго – повишава вътрешната телесна температура и устойчивостта на токсини, понижава кръвното налягане, бори се с цялостното окисление на организма.
Консумация и съхранение
Дневната доза сок за човек е 1-2 чаши и може да се приема по всяко време (през деня или вечер). Но за да се усети ефектът от консумацията, е добре да се пият на гладно или между отделните хранения.
- Особено отношение заслужават зеленчуковите сокове, защото те следва да се приемат с повишено внимание и в малки количества. Трябва да се започне с 50 милилитра, а когато става въпрос за сок от цвекло, първоначалната доза е 1 супена лъжица. С времето количеството се увеличава. Необходимо е да се знае, че напитката от цвекло не бива да надвишава 100 милилитра дневно, докато от доматената може да се пият по няколко чаши.
- Чистите зеленчуковите сокове винаги се разреждат с вода или с ябълков сок в съотношение 1:2 (на 1 част зеленчуков – 2 части ябълков). Към напитките, приготвени от червени, оранжеви и жълти зеленчуци, се добавят растителни масла за усвояване на каротина.
- Соковете от кисели плодове, ягодоплодни и зеленчуци е най-добре да се разреждат с вода в съотношение 2:1 (сок – вода). Когато напитките са за деца, пропорцията трябва да е 1:1.
- След прием на сокове устата трябва да се изплаква с вода, тъй като киселината от натуралните течности може да разруши зъбния емайл.
Важен момент е съхранението на соковете. Те не издържат дълго време след приготвянето, с изключение на напитките от цвекло, които преди консумация е необходимо да престоят в хладилник. Всички останали трябва да се изпиват в рамките на 10-20 минути, след като се направят. След 20-тата минута соковете потъмняват, количеството на полезните вещества в тях може да започне да намалява, а това зависи от температурата на въздуха и светлината.
Противопоказания
Някои сокове, приемани в големи количества, силно натоварват черния дроб и други органи, като по този начин вредят на организма.
- Натуралните плодови напитки съдържат захар, както и самите плодове, от които са извлечени. Но благодарение на ускорения процес на преработка, тя бързо попада в кръвта, повишавайки нивото на кръвната захар. Това може да се отрази неблагоприятно както на тези, които имат завишени стойности на този показател, така и на здрави хора.
- Не се препоръчва консумация на сокове след проведена химиотерапия или след излагане на радиация.
- Децата и възрастните с хронични заболявания, особено на храносмилателния тракт, както и тези, които се придържат към хранителна диета, могат да приемат големи количества сокове само след консултация с лекар.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕКВИЛИБРА СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА 1 л
РОЗЕЛ СОК 285 мл DXN
МАТИСЪН БИО БРЕЗОВ СОК 500 мл MT1390
ГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ 750 мл
НУРС СОК ОТ ГРАДИНСКИ ЧАЙ 1000 мл 898232
НовАЛОЕ ВЕРА 99.7 % ЧИСТ СОК 1000 мл SANCT BERNHARD
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Шестил
- Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
- За какво е полезен сокът от целина?
- Безалкохолен коктейл Светофар
- Направете си безвредна домашна фанта, пълна с витамини и подходяща за деца
- Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
- Карнауба
- Направете си сок от лимон и яйца за прочистване на бъбреците
- Пийте сок от краставица с мед срещу стомашни проблеми, безсъние и отоци по тялото
- Сокотерапията като метод за лечение
Коментари към Защо трябва да пием сокове и как да извлечем максимална полза от тях