Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове
Платата с деликатеси стават все по-популярни. В себе си събират много различни компоненти, които се допълват идеално и създават усещането, че се намираме в изискан ресторант. Хубавото е, че можем да направим перфектното плато с колбаси, сирена и плодове у дома, следвайки малко препоръки, които да ни насочат какво да присъства на масата.
Все пак няма точна рецепта, следвайте вашите вкусове.
През пролетта, например, сложете на масата зелени храни – зеленчуци, киви, грозде и розови компоненти като прошуто и репички.
Лятото е времето, когато има най-богато разнообразие от плодове и зеленчуци – изберете праскови, боровинки и ягоди.
През есента добавете тиква, ядки и ябълки, а зимата помислете за използването на сушени плодове, розмарин, райска ябълка и различни зелени и червени елементи.
Ето и кои са всички елементи, които е добре да присъстват на вашата дъска, за да имате перфектното плато.
Прибори
Дъска или плато: Изберете голяма дъска или плато за сервиране – красиви и изчистени плата и дъски – мраморни, дървени и други. Нека подносът да не е шарен, защото това ще отвлече вниманието от храната.
Прибори: Инвестирайте в купуването на различни видове ножове за сирена и лъжички за сервиране и вилици. За меките сирена се използват различни ножове, отколкото тези за твърдите.
Вилиците могат да се използват за маслини, чушки, а лъжичките присъстват за конфитюр и мед.
Шишчета (клечки за зъби) може да използвате за набождане на по-големи парчета месо и комбиниране с маслини, например.
Сервизи:
Разнообразието от различни по височина и размери купички също е от значение:
- висока тънка чаша е идеална за солети;
- малките ниски купички и чаши са подходящи за сладко и конфитюри;
- средните чашки са чудесни за маслини, ядки, зеленчуци.
Избирайте различни чаши, които изглеждат добре заедно и избягвайте използването на цветни такива. Нека храната носи цвета на вашето плато, а сервизът бъде само допълнение.
Първо изберете мястото на чашките, а след това поставете различните продукти до тях, като се опитате да ги държите близо, но и в същото време да не са плътно една до друга.
Сладка и добавки:
Напълнете някоя чашка с маслини или сладко.
Сладката, маслините и подправките издигат дъската на следващото ниво. Маринованите зеленчуци, като туршии се комбинират идеално с месото и добавят допълнителен цвят на платото.
Кисели краставички и люти мариновани чушки са също добра идея. Може да откриете маслини и чушки, които са пълнени с различни сирена и меса. Опитайте се да изберете различни по цвят зеленчуци. Добре е маслините да са без костилка!
Сложете малка купичка с мед, сладко от смокини, рачел. Те си подхождат с овче сирене и шунка.
Колбаси и сирена
Колбасите и сирената са основният компонент на платото, така че те трябва да бъдат центъра, около който надграждате ястието.
Добре е да имате поне два различни колбаса, а 3-4 вида е повече от идеално:
– Прошуто е винаги добър избор – вкусно е и е много красиво. Също така може да го увиете около солети или пъпеш.
– Шпекови салами, тънко нарязани.
– Нарязани пеперони – някои от тях нарежете на тънки филийки, а други на пръчици.
След като сложете чашките покрай тях разпръснете месото, като го оформите на различни купчинки.
След това добавете сирената:
– козе сирене;
– синьо сирене;
– чедър;
– манчего;
– бри.
Изберете онези, които обичате, но не забравяйте да поставите поне 2 опции.
Хляб и крекери
След като сложите месото и сирената, е време да добавите и различни крекери и брускети.
Изберете различни форми, текстури и аромати.
– Солетите осигуряват и височина на платото и са чудесни за сервиране с прошуто.
– Маслените крекери са добра добавка към сирене чедър.
– Багетите, нарязани на тънко и препечени са чудесни за основата на сандвич от сушени меса, меки масла и маслинова паста.
– Малките хрупкави крекери са идеални за различни дипове.
Плодове и ядки
Ядките и плодовете осигуряват свежест и хрупкавост на вашето плато.
Пробвайте да добавите различни сушени плодове – кайсиите са добър избор, комбинират се успешно с месо и сирена.
Използвайте и пресни сезонни плодове, които са ароматни и сочни, нарежете ги или ги оставете цели.
Бадемите са добър избор за ядки, често присъстват в комбинация с испански меса и сирена, но няма да сбъркате, ако сложите на платото кашу, макадамия или орехи.
Последни щрихи
Добавете няколко последни елемента, за да придадете завършен и изискан вид на платото – всичко, което смятате, че е подходящо. Не се притеснявайте и подредете платото по ваш вкус, като се придържате към основните елементи, които представихме по-горе.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Вина и сирена - кое с какво?
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Рецепти за сирене пане
Коментари към Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове