Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Вегетариански колбас от нахут

Вегетариански колбас от нахут

Вегетариански колбас от нахут - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша грах или нахут
  • 2 чаени чаши вода
  • 50 милилитра олио
  • 1,5 супени лъжици сок от цвекло

Основни подправки:

  • 1 чаена лъжица кориандър (смлян или на зърна)
  • няколко скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица сол
  • щипка индийско орехче

По желание:

  • 1/2 чаена лъжица горчица на зърна
  • по щипка смлян червен и черен пипер

*За измерване на продуктите е използвана чаена чаша с вместимост 200 милилитра.
*При отмерване на количествата подправки не препълвайте чаената лъжица.

 

Начин на приготвяне:

Залейте с вода граха или нахута (ако изберете нахут, трябва да престои поне 12 часа в течността). След това отцедете и отново залейте зърната с чиста вода (2 чаени чаши).

Поставете тенджерата върху котлона, нека течността кипне, тогава затворете с капак и оставете на слаб огън до омекване на граха/нахута. Ако е необходимо, долейте вода по време на процеса.

Щом зърната се сварят, отлейте отварата, оставяйки само 50 милилитра от нея в съда. Налейте олиото и варете още 10-15 минути.

Пригответе подправките.

Изпържете зърната горчица под капак в малко количество растителна мазнина. След като спрат "да пукат", веднага свалете от котлона и отцедете олиото.

Смесете със солта и чесъна и счукайте в хаванче или смелете с блендер.

Пюрирайте граха (без да го охлаждате) заедно с течността и олиото, налейте сока от цвекло, добавете подправките и още веднъж включете блендера.

Съвет: слагайте подправките постепенно и опитвайте сместа на вкус.

От получената "кайма" оформете плътен колбас, увийте го в стреч фолио и завържете краищата с конец (да наподобява бонбон).

Приберете в хладилника, докато се изстуди, така ще стане още по-плътен.

Ако в сместа не е имало прекалено много течност, дори ще може да нарежете колбаса на парчета. Консистенцията му е мека и наподобява пастет, а вкусът е... саламен.

Вегетариански колбас от нахут


Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноНовиниБотаникаЗдравни съветиДиетиАлт. медицинаЛайфстайлСпортХранене при...АнкетиЛечения