Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана

Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана

от 11 юли 2014г., обновено на 17 сеп 2020г.
Автор: Chef Framar
Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Случвало ли ви се е да решите да приготвите любим десерт със сладкарска сметана и тя да не се получи както трябва при разбиването? Оказва се, че дори опитните домакини понякога се сблъскват с подобни несполуки. Ако сте имали такъв случай, може би бъркате някъде. Вижте няколко съвета, които биха могли да бъдат от полза следващия път, когато решите да разбивате сметана.

разбита сметана

Как се разбива сладкарска сметана

  • Сметаната трябва да бъде с висока масленост – 30% и повече. Тази с 10% и 20% е прекалено течна и не се разбива добре. Разбира се, чисто теоретично разбирането е възможно, но обемът и вкусът определено се различават от тези на разбитата сметаната с висока масленост. В по-ниско маслената може да добавите белтък или желатин, но тогава няма да получите чист продукт.
  • Сметана с масленост 10% и 20% обикновено се използва при приготвянето на крем-супи и сосове, добавя се при задушаване на месо, риба и птици, допълнение е към кафе и чай, докато тази с над 30% масленост е подходяща за направата на всевъзможни десерти. От нея се получават кремове за торти и сладкиши, различни мусове, използва се за гарниране на плодови салати, за декорация на напитки.
  • Сметаната следва да бъде студена, много студена, но не ледена и в никакъв случай да не е замръзнала. Топлата или замръзналата при разбиването се превръща в суроватка и мазнина и процесът е необратим. Нищо друго не бихте могли да направите, освен да я изхвърлите. Някои препоръчват сметаната да се постави в хладилната камера или фризера за 15 минути преди разбиването заедно със съда и прибора (бъркалката – телена или тази на миксера), които ще се използват за целта.

разбита сметана

  • Ако ще използвате миксер за разбиването, то наведнъж е най-добре да разбиете не повече от 200-300 грама. Започнете на минимални обороти, като постепенно увеличавайте скоростта. В края на процеса направете обратното – намалете оборотите. Включването и изключването на миксера трябва да бъде плавно, увеличавайки и намалявайки оборотите. Използването на миксер на висока скорост от самото начало ви гарантира получаването на "олио" или иначе казано – течен краен резултат.
  • Често се спори по въпроса дали сметаната да се разбива с миксер или с телена бъркалка. Всъщност разликата не е голяма, важното е да не се доверявате на блендера за целта.
  • Добре разбитата сметана трябва да запазва формата си и да не се разтича. Но не се престаравайте с разбиването в желанието си да я направите перфектна, защото прекалено дългият процес води отново до получаване на масло и суроватка като крайни продукти.

Недобре разбита сметана

  • Ако трябва да подсладите сметаната, по-добре използвайте пудра захар вместо кристална. Освен това, тя се слага към края на процеса. Ако я прибавите в началото, има вероятност сметаната да не се разбие както трябва.
  • В случай че добавяте желатин към сметаната, той първо трябва да набъбне, след това да се затопли, за да се разтвори, да се охлади и едва тогава да се смеси с крема.
  • Може да се сложи и лимонов сок в сметаната. На 200 милилитра от нея се прибавя сок от 1/4 лимон, следва разбиването. Няма да се образува пяна, а гъста маса (сгъстяването се дължи на киселината).

Десерт с разбита сметана

Още по темата:
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура! Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Крем-десерт от извара със сметана и плодове Крем-десерт от извара със сметана и плодове
  • Мъфини със заквасена сметана, ягоди и шоколад Мъфини със заквасена сметана, ягоди и шоколад
  • Сос от топено сирене със сметана и кашкавал Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
3.4/5 8 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХРИСТИНА МАСАЖНО МАСЛО ЯГОДА, СМЕТАНА И ШАМПАНСКО 150 мл
5.90лв.

ХРИСТИНА МАСАЖНО МАСЛО ЯГОДА, СМЕТАНА И ШАМПАНСКО 150 мл

SPEICK МЕЛОС НАТУРАЛЕН САПУН СЪС СМЕТАНА 100 г
5.90лв.

SPEICK МЕЛОС НАТУРАЛЕН САПУН СЪС СМЕТАНА 100 г

ЧАЙ ФИЛТЪР РОЙБОС С ЯГОДИ И СМЕТАНА * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
3.40лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР РОЙБОС С ЯГОДИ И СМЕТАНА * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ

ХРИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЯГОДА, ШАМПАНСКО И СМЕТАНА 500 мл
18.30лв.

ХРИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЯГОДА, ШАМПАНСКО И СМЕТАНА 500 мл

РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
259.00лв.

РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2

Безплатна доставка за България!
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г

Коментари към Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Ismail yk  
    на 27 June 2019 в 13:25

    Много правилно. Сметаната винаги трябва да е добре охладена преди разбиване, най добре е да е престояла поне една нощ в хладилник, или ако много бързаме за 20-30 мн в фризера, дори да стой повече време няма никакъв проблем ако е не отваряна, аз имах една от пет месеца в хладилника, и сега я използвах получи се много добре. Не мога обаче да се съглася с това че, сметана става на олио, като го прочетох много се смях. Винаги включвам на най високата степен на планетарния миксер, и се получава един хубав плътен, гъдт и обемен крем. Но обаче според мен е много важна и марката на сметаната.

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Полезна ли е заквасената сметана
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Крем-десерт от извара със сметана и плодове
  • Мъфини със заквасена сметана, ягоди и шоколад
  • Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
  • Пилешки пържоли в лимонов сос
  • Телешки език с лук и сметанов сос
  • Печени броколи в сметана с кашкавал
  • Пълнени сурови чушки с извара, сметана и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Прави ли ли сте си масло от сметана?

преди 2755 дни, 19 часа и 56 мин.

Имате ли някои тънкости, които използвате, когато работите със сметана?

преди 3826 дни, 18 часа и 1 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 20 часа и 18 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 11 часа и 18 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 11 часа и 30 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 11 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Диета с ниско съдържание на мазнини Диета с ниско съдържание на мазнини

Диета с ниско съдържание на мазнини

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Придайте младежки вид на кожата си с нощен крем от сметана и розова вода Придайте младежки вид на кожата си с нощен крем от сметана и розова вода

Придайте младежки вид на кожата си с нощен крем от сметана и розова вода

от 08 юни 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival