Полезна ли е заквасената сметана
Заквасената сметана е висококалоричен продукт, който влияе благоприятно на секрецията на стомаха и червата, усвоява се лесно от организма. Характеризира се с наличието на съставните части на млякото, съдържа ценни витамини А, Е, В2, С, РР. Това е незаменим продукт при умора, лошо храносмилане. Заквасената сметана във ферментирал млечен продукт, който се получава от ферментация на сметана. Тя има много вкусен, кремообразен и леко кисел вкус. Нека да разгледаме какви ползи има заквасената сметана и защо си струва да я включим в менюто си.
Хранителна стойност на 100 грама заквасена сметана (20%)
- 208 калории
- 2,4 грама протеини
- 6,63 грама въглехидрати
- 19,52 грама мазнини
Сметаната съдържа ценни витамини и минерали - витамини А, Е, В2, С, РР, също калций, фосфор и желязо.
Ползи за здравето
Подпомага чревното здраве
Благодарение на млечнокиселата ферментация, се превръща в продукт с пробиотично действие; съдържащите се в нея микроорганизми помагат на храносмилането и участват развитието на полезни бактерии. А здравословната чревна микрофлора има положителен ефект върху здравето на цялото тяло, включително подпомага имунната система и насърчава сърдечното здраве.
Заквасената сметана съдържа много полезни вещества
Заквасената сметана има висока хранителна стойност и е богата на различни витамини и минерали:
Фосфор
Фосфорът е най-разпространения минерал в тялото ни, а 85% от него се съхранява в костите. Той играе жизнена роля за здравето и изграждането на кости и зъби. В половин чаша заквасена сметана има около 7% от дневната нужда фосфор.
Витамин А
Също елемент от съществено значение за зрението, имунната система и костите. Витаминът присъства и в богатите на каротеноиди зеленчуци като моркови и сладки картофи. Въпреки това, животинските храни като заквасена сметана доставят витамин А в предварително сформираното му състояние. Това е важно, защото зеленчуците съдържат провитамин А каротиноиди, които изискват превръщане в истински витамин А (ретинол), преди да бъдат използвани от организма.
Половин чаша заквасена сметана съдържа около 16% от дневната стойност на витамин А.
Рибофлавин
Рибофлавинът играе множество роли в тялото. Той участва в производството на енергия чрез метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.
Рибофлавинът също играе ролята на антиоксидантни да помага в борбата с уврежданията, причинени свободните радикали. В половин чаша сметана има 15% от необходимата дневна доза.
Добър източник на калций
Подобно на всички млечни продукти, заквасената сметана осигурява значително количество калций.
Дефицитът на калций е често срещан в съвременния свят, особено сред определени групи - например, жените в зряла възраст не приемат достатъчно от така важния микроелемент.
А калцият в комбинация с магнезий, витамин D и K израждат костната плътност, предпазват от разпад на зъбите.
Минералът играе и роля в поддържането на оптимално кръвно налягане.
Заквасената сметана е универсален продукт. Използва се за подправяне на салати, супи, ястия, за приготвянето на сосове, при различни сладки ястия и тестени изделия.
nutritionadvance.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72.7 мл. |
Белтък | 2.4 гр. |
Мазнини | 19.52 гр. |
Въглехидрати | 6.6 гр. |
Калории | 208 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, В2, С, РР |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХРИСТИНА МАСАЖНО МАСЛО ЯГОДА, СМЕТАНА И ШАМПАНСКО 150 мл
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ПЮРЕ ОТ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА 190 г
ЧАЙ ФИЛТЪР РОЙБОС С ЯГОДИ И СМЕТАНА * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
SPEICK МЕЛОС НАТУРАЛЕН САПУН СЪС СМЕТАНА 100 г
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г 6550
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6403
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Пилешки пържоли в лимонов сос
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Италиански горещ шоколад
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
- Морковен десерт с малини
Коментари към Полезна ли е заквасената сметана