Испански десерт Чурос с шоколадов сос
Необходими продукти:
- 1/2 чаена чаша захар + 1,5 супени лъжици
- 1,5 супени лъжици смляна канела
- 1 чаена чаша вода
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици олио + 1 литър за пържене
- 1 чаена чаша брашно
За шоколадовия сос:
- 100 грама натрошен шоколад
- 1/2 чаена чаша течна сметана
Начин на приготвяне:
Смесете захарта (1/2 чаша) с канелата.
Застелете подходяща чиния с хартия да печене.
В малка купа налейте водата, поставете на среден огън, прибавете 1,5 супени лъжици захар, солта и 2 лъжици олио, разбийте всичко.
Когато сместа кипне, свалете от котлона, прибавете брашното и замесете тесто, докато се получи мека топка.
Сгорещете олио в дълбока тенджера: градусите да са 190, а количеството мазнина да достига около 6-8 сантиметра от височината на съда. Съобразете големината на тенджерата - трябва да остават не по-малко от 7 свободни сантиметра във височина, за да не излиза кипящото олио извън стените.
Тестото изсипете в шприц (използвайте звездообразен накрайник) и старателно слагайте в кипящото олио, като правите парчета с дължина около 10 сантиметра, отрязвайте с нож или ножица тестото.
Изпържете до образуването на златистокафява коричка. Не слагайте в съда повече от 2-3 чуроса.
Готовите изваждайте върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина, след което оваляйте в сместа от захар и канела.
Най-подходящо е да поднесете с шоколадов сос. Направете си такъв, загрявайки 1/2 чаена чаша течна сметана, но не допускайте да заври. С нея залейте парчетата шоколад и бъркайте до еднородност на консистенцията.
Чуросът е традиционен испански десерт, който се сервира с шоколадов сос или паста от ядки с какао.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Веган понички със сладък картоф
- Понички с лимонов крем
- Шоколадови понички с крема сирене и кафе (на фурна)
- Безглутенови понички с боровинки и лимон
- Тиквени понички с ванилия и пудра захар
- Понички с пълнеж от сладко
- Понички с ягодов и млечен крем
- Понички от извара
- Меню за Свети Валентин: Понички сърце
- Канелени понички с рикота и мед
Коментари към Испански десерт Чурос с шоколадов сос