Домашни рецепти за гръцки понички локумадес
Локумадес, срещано още като локма, е сиропирано тестено ястие, което се приготвя от пържено тесто и наподобява познатите ни понички. Сиропът обикновено се прави с мед, а за гарниране и като добавка може да се използват карамел, орехи, канела, пудра захар или други съставки по ваш избор. Десертът е с арабски произход, днес е популярен в Гърция, Кипър и Турция. Най-често се определя като гръцки понички. Предлагаме ви два варианта за приготвянето им в домашни условия.
Гръцки понички локумадес с мед, орехи и канела
За приготвяне на тестото за пържения десерт са ви необходими:
- 640 грама брашно
- 640 милилитра топли прясно краве мляко или вода (вариант е да използвате и 500 милилитра вода + 2 яйца)
- по 1/2 чаена лъжица захар и сол
- 20 грама суха мая (или 30 грама жива)
За да направите сиропа, си пригответе:
- 640 грама захар
- 320 милилитра вода
- 1-2 супени лъжици мед
- 1 лимон (кората и няколко капки от сока му)
Други продукти:
- растително олио за пържене
- смлени канела и орехови ядки за поръска
Как се правят локумадес
Разтворете маята и захарта в топлата вода или прясно мляко и изчакайте няколко минути, докато маята се активира. Смесете с брашното, към което сте добавили солта, и направете еднородно тесто. То трябва да бъде еластично и да не се лепи по ръцете. Увийте го в кърпа и оставете на топло място, за да втаса.
Загрейте олио в подходящ съд. Късайте от тестото парчета и ги изпържете във врящата мазнина. Зачервилите се понички изваждайте с помощта на решетъчна лъжица и поставяйте върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина, която са поели.
За да направите сиропа, налейте водата в тенджера, добавете захарта, настърганата кора на един лимон и няколко капки от сока му. Варете в продължение на 5-10 минути, като междувременно бъркате, за да се разтопи захарта. Меда добавете в края на приготвянето на сиропа.
Залейте поничките със сладката течност и ги поръсете с канела и смлени орехи.
Лукумадес с тиква, меден карамел и орехи
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша леко топла вода
- 1,5 чаена лъжица суха мая
- 1 чаена лъжица мед
- 1/2 чаена чаша тиквено пюре
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2 чаени чаши брашно
- 2,5 чаени олио за пържене
- за медения карамел: 1 чаена чаша мед, 1 чаена чаша готварска сметана и голяма щипка сол
- за гарниране: 1 чаена лъжица канела и 1/4 чаена чаша смлени орехови ядки или количество на вкус
Начин на приготвяне:
В купа налейте хладката вода, добавете меда и маята. Оставете сместа да се активира за десет минути и добавете тиквеното пюре. Разбъркайте.
Пресейте брашното, добавете го към тиквената смес, сложете солта и разбъркайте до хомогенност. Оставете тестото да втаса (за около час).
През това време пригответе карамеления сос. В тенджера загрейте меда и сметаната, сложете щипка сол и разбъркайте до еднородност на констистенцията. Оставете сместа да къкри на бавен огън до получаването на кехлибарен цвят и тогава премахнете съда от котлона. Количеството на соса ще намалее наполовина, а времето за това е около 20 минути. Важно е да не допускате сместа да се вари, трябва само леко да къкри.
Сгорещете олиото. Разбъркайте тестото, загребвайте с лъжица от него и слагайте в мазнината. Пържете поничките до златисто, след което извадете върху кухненска хартия – тя ще поеме излишното количество мазнина, което тестото е поело.
Поднесете поничките локумадес гарнирани с медения карамел, смлени орехи и канела.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Безглутенови понички от оризово брашно
- Понички с ягодово сладко
- Безглутенови понички с боровинки и лимон
- Понички с ягодов пълнеж и пудра захар
- Шоколадови понички на фурна
- Понички с вишнев мармалад
- Понички с кафе
- Понички с ягодов и млечен крем
- Картофени понички с чесън, лук и ароматен сос
- Сиропирани портокалови понички
Коментари към Домашни рецепти за гръцки понички локумадес