Иракски пържени кюфтета с телешко месо (Uroog)
Уруг (Uroog) са иракски пържени кюфтета от мляно телешко месо, които се сервират често в питка с хумус, Баба Гануш, кисели краставички и зеленчукова салата. Уруг са популярна улична храна в Ирак, но могат да се приготвят много лесно и в домашни условия, без значение в коя страна се намирате.
За тези от вас, които са свикнали да ядат хамбургери с обикновени месни кюфтета, това ще бъде ново вълнуващо въведение. Иракските кюфтета са ароматни, имат по-лека текстура от изцяло месните кюфтета и не са толкова мазни, въпреки факта, че са пържени. Това е така, защото сместа, от която се приготвят, е влажна, което не позволява на мазнината да проникне в нея. Ако не обичате да пържите, поради кашата и мръсотията, която остава след това, бъдете сигурни, че при приготвянето на уруг ще се разминете с "голямото" чистене.
Необходими продукти:
- 300 грама телешка кайма
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- магданоз на вкус
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
- 1/3 чаена лъжичка набухвател (или мая)
- 3/4 чаена чаша вода
- 3/4 чаена чаша брашно
- олио за пържене (или друга мазнина)
Начин на приготвяне:
Смесете телешката кайма с лука, магданоза и яйцето и подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете набухвателя, водата и брашното и омесете каймата. Сложете сместа в хладилник за 15-20 минути да поеме всички аромати, след което загрейте олиото (или друга мазнина) в тиган.
С помощта на лъжица изсипете от сместа в сгорещената мазнина и оформете кюфтенцата в желаната форма.
Сервирайте сочните и вкусни иракски кюфтенца към бургери в комбинация с разядки, сосове, мариновани зеленчуци, салата или печено месо.
Да ви е вкусно!
Съвети за поднасяне и приготвяне на иракските пържени кюфтета с телешко месо (Uroog)
Може да сервирате кюфтетата с млечен сос. За приготвянето му са ви необходими кисело мляко, чесън, копър и ситно нарязана краставица. Комбинирайте, разбъркайте и сервирайте.
Сос с горчица и оцет, датиращ от време оно и завещан от древните шумери, живели из иракските земи, е друг подходящ избор за поднасяне на кюфтетата уруг. Приготвя се с печени натрошени бадеми (1 шепа), наситнен магданоз, 2-3 скилидки наситнен чесън, 1/4 чаена чаша оцет, 2 чаени лъжички горчица, 1/4 чаена чаша зехтин. Всички съставки се смесват, разбъркват се и сосът е готов за сервиране.
Доматената разядка с чушки и нар е много добро допълнение към кюфтетата от иракската кухня. Необходимите продукти за приготвянето й са печени натрошени орехи (шепа), 2-3 печени червени чушки (намачкани), по 1/4 чаена лъжичка черен пипер и кимион, сол и лимонов сок на вкус и 2 супени лъжици сок от нар. Смесете и разбъркайте всички съставки, за да приготвите доматената разядка, която може да се поднесе и като гарнитура към месни, зеленчукови, пържени ястия или с тестени изделия.
В Ирак уруг е много популярен, сервира се като сандвич за закуска, заедно с горещ сладък чай и за вечеря, която обикновено е по-лека от обяда. Идеалното ястие от уруг включва няколко парчета пържен патладжан и картофи с кисели краставички, много пресни билки и зеленчукова салата със зелен лук.
Готвачите от Близкия Изток от векове приготвят това ястие, макар и под различни имена, за които има рецепти, запазени в средновековните арабски готварски книги. Една от рецептите, наподобяваща Уруг, е Tardeen. Приготвя се със смляно постно червено месо, комбинирано с натрошени ядки, лук, малко мед, яйца, канела, джинджифил, мастика, анасон, черен пипер и бяло пшенично брашно. Всичко се навлажнява с малко вода, оформя се на тънки кръгли дискове и се пържи.
Уруг традиционно се прави с ферментирало тесто. За по-лесно може да се използва брашно и малко количество суха мая или бакпулвер. Въпреки че традиционно се използва магданоз, той може да се замени се билки като мента, босилек, копър или чесън. Кюфтетата може да се оформят в продълговата или кръгла форма.
Снимка: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Топъл сандвич от ръжен хляб с говеждо кюфте
- Телешки кюфтета с гъби и кашкавал
- Спагети с кюфтета в доматен сок
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Оризови кюфтета с царевица и зеленчуци
- Кюфтета от кълцано месо с пържен лук
- Кюфтета от хляб и коприва
- Кюфтета на фурна с млечен сос и ориз
Коментари към Иракски пържени кюфтета с телешко месо (Uroog)