Латвийски пирожки с плънка от свинско месо и лук (Пираги)
Пирожките са популярни мини тестени изделия с пълнеж. Традиционно в Латвия се консумират на големи празненства като рождени дни, но това не пречи да си ги приготвите винаги, когато ви се приядат. Може да ги напълните с кисело зеле, гъби, кайма или други съставки по ваш вкус.
Необходими продукти:
за плънката:
- 350 грама свинско месо, нарязано на ситно
- 2 глави лук, нарязани на ситно
за тестото:
- 1 чаена лъжичка суха мая
- 1/4 чаена чаша хладка вода
- 1/4 чаша краве масло
- 3/4 чаша прясно мляко
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 3 1/2 чаши брашно
- 1 яйце + още 1 за намазване (по желание)
Начин на приготвяне:
Запържете лука и свинското месо до готовност и оставете настрана.
Разтворете сухата мая в хладката вода. Затоплете на много слаб котлон млякото, маслото и захарта. Смесете сухите с мокрите съставки и добавите солта, брашното и яйцето. Направете тесто, оставете го да втаса, след което разточете в намазнена тавичка и нарежете на парчета. Върху всяко сложете по около 1 супена лъжица от плънката от свинско и лук, затворете и оформете на пурички.
Изпечете в предварително загрята фурна до 180 градуса за около 30 минути. По желание намажете с яйце, преди да изпечете.
Извадете от фурната пирогите и напръскайте с няколко капки вода, оставете да си починат, покрити с кърпа за 10 минути и сервирайте.
Да ви е вкусно!
Снимка: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
- Тесто с извара за бисквитки, пирожки и пити
- Тесто за пирожки с извара, сметана и яйца
- Бобени бутер пирожки с кашкавал, мащерка и чесън
- Мързеливи пирожки с ябълки и канела
- Пирожки с извара и плодове
- Пържени пирожки с плънка от домати, сирене и яйца
- Пирожки с плънка от кашкавал и картофи
- Сьомга с вино и сметана на тиган
- Тесто за пържени пирожки
Коментари към Латвийски пирожки с плънка от свинско месо и лук (Пираги)