Запечен бобен пастет с чесън, люта чушка и пармезан
Необходими продукти:
1 чаена чаша сух боб (най-добре червен)
1/2 глава червен лук
2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжица кимион
1/4 чаена лъжица черен пипер на зърна
риган на вкус
1 дафинов лист
За пастета:
2 супени лъжици зехтин
1/2 глава лук
1 чаена чаша бульон, останал от приготвянето на боба
1/4 чаена лъжица смлян черен пипер
1/4 чаена чаша заквасена сметана
1 чаена лъжица сол
люта чушка (сложете колкото предпочитате)
1/3 чаена чаша настърган пармезан или чедър
1 супена лъжица нарязан кориандър
чипс за поднасяне
Начин на приготвяне:
Залейте боба с вода и нека престои една нощ, лука и чесъна нарежете едро.
Изсипете боба в тенджера, налейте вода, колкото да го покрие с около 5 сантиметра, сложете нарязаните на едро лук и чесън, зърната черен пипер, кимион, риган на вкус и 1 дафинов лист. Поставете на силен огън и нека заври. Когато това стане, намалете температурата и оставете да се приготвя в продължение на час - час и половина, докато омекне. Задължително отстранете образувалата се пяна.
Отцедете водата, запазете 1/2 чаена чаша за пастета. Извадете зърната пипер и
дафиновия лист. Оставете боба да се охлади.
Следва направата на пастета. Загрейте фурната до 175 градуса.
Загрейте зехтина на слаб огън, към него прибавете нарязания на ситно лук, затворете съда с капак и нека се задушава за около 5 минути. Махнете капака, увеличете температурата до средна. Изпържете лука, като разбърквате често, докато придобие кафеникав цвят (около 8 минути). След това свалете съда от котлона и останете лука да се охлади малко.
Смесете в блендер лука със зехтина, боба, ситно нарязаната люта чушка, смляния черен пипер, сметаната и солта. Налейте около 1/3 чаена чаша от бобения бульон и разбийте всички продукти до получаването на еднородна консистенция. Гъстотата може да промените, добавяйки повече или по-малко бульон или сметана. Сол и пипер също използвайте според вкуса си.
Прехвърлете пастета в тава, поръсете с настърганото сирене и покрийте с фолио. Поставете в загрятата фурна за около 5 минути. След това махнете фолиото, увеличете градусите и оставете ястието още няколко минути във фурната, за да се запече и да придобие приятен цвят на повърхността.
Бобеният пастет е готов, поръсете с нарязан кориандър (или магданоз) и поднесете с чипс.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И ЗАЕШКО 220 г 6853
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл
РОДОКОЛА капки 100 мл
НовЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
БИОФИЧИНА ТОСКАНА АКТИВЕН БАЛСАМ ЗА КОСА 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Защо е полезно да ядем пастет от черен дроб
- Боб с наденица и кисело зеле
- Пастет от риба тон с майонеза и горчица
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Бобови култури
- Боб с пилешко месо
- Чай от бобени шушулки при диабет
- Запечен боб с наденица и чесън
- Пастет от маслини със сварени яйца
Коментари към Запечен бобен пастет с чесън, люта чушка и пармезан