Защо е полезно да ядем пастет от черен дроб
Пастет се приготвя от варени или сурови месни продукти, към които се добавят свинска мазнина или масло. Натуралният пастет е полезен за организма ни. Този, чиято основна съставка е черен дроб, е ценен, заради високото съдържание на пълноценни протеини, голямо количество хранителни вещества, пурини и колаген, което се дължи именно на черния дроб. Освен това, черният дроб ни снабдява с редки незаменими аминокиселини: триптофан, лизин, метионин. В него има и много витамини: А, С, В6, В12 и Е; полезни вещества: фосфор, мед, цинк, желязо и други.
В малки количества пастет има много калории, затова е важно да пресмятате калориите, ако не искате неусетно да ги завишите твърде много, защото дори малки дози от продукта може да доведат до прекаляване с калориите.
Здравословни ползи от консумацията на пастет
Основните плюсове от консумацията на пастет, особено ако той е висококачествен или домашен, се крият в хранителния състав на продукта. Както вече казахме, пастетът е богат на много витамини, минерали и хранителни вещества. Причината се крие в черния дроб, от който се произвежда продукта. Нека да видим какви са основните вещества, които влизат в състава му и как те ни помагат да сме по-здрави.
Желязо и мед
Медта е от съществено значение за доброто здраве. Някои ензими помагат на мозъчните клетки да "общуват" ефективно помежду си, а други помагат за изграждането на мускулите. В 30 грама пастет има около 113 микрограма мед, което се равнява на 13% от дневната необходимост.
Желязото също е много важно за здравето ни. Знаете, че когато говорим за дефицит на желязо, всички си мислят за анемия, на която не отдаваме голямо значение. Но желязото има основна функция: помага за изграждането на хемоглобина, който пренася кислорода по клетките ни, именно това ги захранва и ги поддържа в добро здраве. В същото количество пастет има около 1,5 милиграма желязо.
Селен и рибофлавин (B2)
Витамин B2 има ключова роля за метаболитната функция и е необходим за разграждането на хранителните вещества в енергия.
Селенът актива протеини, които регулират имунната функция, помага за здравето на щитовидната жлеза. За мъжете е особено полезен, защото допринася за развитието на сперматозоидите.
В една порция пастет от 30 грама има 0,17 милиграма рибофлавин, което е 13% от дневната необходимост за мъжете и 15% за жените.
Селенът е 11,8 микрограма, които са 21% от дневната нужда за тялото.
Витамин А и B12
Консумирането на пастет също е от полза, ако искате да увеличите приема на витамини А и B12.
Витамин А допринася за здравето на вашата имунна система като ръководи растежа на нови бели кръвни клетки и контролира функцията на зрелите такива.
Витамин B12 е от съществено значение за развитието на нови червени кръвни телца и подпомага здравето на нервната система. Дефицит на B12 може да причини непоправими увреждания на нервните клетки.
В 30 грама от пастета има 936 международни единици витамин А, което са 40% от дневната необходимост за жени и 31% за мъже. Всяка порция също така съдържа 0,9 микрограма витамин B12, което е 38% от препоръчителния дневен прием.
Вреда и противопоказания на пастета
Като се има предвид високото съдържание на пуринови основи, продуктът не трябва се консумира в големи количества от стари хора.
Повечето храни, приготвени от черен дроб, носят риск от развиване на микроорганизми, които могат да доведат до хранителни отравяния и различни инфекциозни заболявания. За да се избегнат неприятните последици, трябва стриктно да се спазват правилата за съхранение и кулинарна обработка на тези продукти. След отваряне на опаковката (кутията), използвайте пастета в рамките на посочения срок.
Също е важно да отбележим още веднъж високите количества холестерол и мазнини в пастета, затова, ако следите приема им, трябва да сте внимателни, когато консумирате пастет.
livestrong.com
Снимка: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 6.0 гр. |
Мазнини | 30.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 314 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, В6, В12, Е; фосфор, мед, цинк, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Пастет от риба тон с майонеза и горчица
- Свински черен дроб в було (пържен)
- Пастет от маслини със сварени яйца
- Яйчен пастет с чесън и орехи
- Говежди черен дроб
- Телешки черен дроб с лук и коняк
- Варен телешки дроб в марината от лук и горчица
- Пастет от авокадо с чесън, сирене и люти чушки
- Задушен телешки дроб с топено сирене, копър, чесън и лук
- Пастет от пушена сьомга с лук и магданоз
Коментари към Защо е полезно да ядем пастет от черен дроб