Задушени пилешки бутчета с моркови, домати и чесън
Необходими продукти:
6 пилешки бутчета (долната част)
2-3 моркова
2 глави лук
1 домат
1-2 стръка пресен магданоз
1-2 стръка пресен босилек
3 скилидки чесън
50 милилитра зехтин
подправки на вкус (лют червен пипер, черен пипер, захар, сол, сухи риган, босилек, чубрица)
Начин на приготвяне:
Измийте бутчетата, отстранете кожата им, ако предпочитате.

Подправете ги със сол, едро смлян черен пипер и сухи босилек, чубрица и риган. Оставете за 10-15 минути.

Попарете домата, обелете го и почистете от семената. Смелете в блендер заедно със скилидките чесън, пресни магданоз и босилек.


Лука нарежете на едри сламки, морковите настържете на средно ренде.
Запържете скилидките чесън в зехтин.

Щом започнат да променят цвета си, извадете ги от мазнината и в нея сложете овкусените бутчета.

Изпържете ги на силен огън, докато от всички страни се образува румена коричка.

Тогава добавете лука и нека се приготвя до златисто, като през това време разбърквате.

След това сложете настърганите моркови, а 4-5 минути по-късно (щом омекнат) подправете със сол, черен пипер и сложете 1 чаена лъжица захар.

Налейте 2 чаени чаши вряща вода, намалете температурата на котлона, затворете съда с капак и оставете продуктите да се задушават в продължение на 30 минути.

Когато това време изтече, прибавете доматеното пюре, което предварително разредете с необходимото количество вода, за да бъде консистенцията му подобна на течна сметана. Подправете на вкус, отново затворете съда и оставете ястието за още 8-10 минути на слаб огън.


Поднесете го горещо. Може да гарнирате с картофено пюре или пикантен ориз.

Добър апетит!
Снимки: djurenko.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Пилешки бутчета с елда, моркови и кашкавал
- Пилешки бутчета с царевица, ориз и моркови
- Задушени бутчета на тиган с ароматни подправки
- Пилешки бутчета с ориз и гъби в сметана с кашкавалена коричка
- Печени пилешки бутчета в мед и соев сос
- Пилешка яхния с ечемик и картофи
- Пълнени пилешки бутчета с майонеза и чесън
Коментари към Задушени пилешки бутчета с моркови, домати и чесън