Задушена царевица с бекон и кашкавал в хлебно гювече
Необходими продукти:
4 супени лъжици масло
1 глава лук
3 парчета бекон
3 чушки (червена, жълта, зелена)
около 350 грама консервирана царевица
1/4 чаена чаша брашно
3 чаени чаши пилешки бульон
200 грама настърган кашкавал
1/3 чаена чаша нарязан зелен лук
няколко питки, но да не бъдат съвсем пресни и прекалено меки
1 чаена чаша сметана или прясно мляко
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. В него изпържете нарязания на ситно стар лук в продължение на 2 минути. След това добавете бекона (нарязан на едри кубчета), задушете още минутка. Сложете чушките (нарязани на кубчета), изчакайте още няколко минути, добавете царевицата и задушете за 2 - 3 минути, разбърквайки периодично. В тенджерата със зеленчуците изсипете брашното и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. След това налейте пилешкия бульон, отново разбъркайте старателно и оставете супата за 3 - 5 минути на среден огън, за да се сгъсти и намалете температурата. Разбъркайте и прибавете сметаната (млякото). Затворете съда с капак и нека супата се приготвя на слаб огън в продължение на 10 - 15 минути, докато се сгъсти. Изсипете нарязания зелен лук и накрая настъргания кашкавал. Когато последният се разтопи, овкусете със сол и пипер.
Отрежете горната част на хлебчетата и внимателно отстранете вътрешността им (постарайте се да не повредите стените и дъното), питката трябва да наподобява гърне, гювече. Разпределете супата в нестандартните съдове и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
НУКС МЕН БАЛСАМ ЗА СЛЕД БРЪСНЕНЕ 50 мл.
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 M МАХАГОНОВО КЕСТЕНЯВО
БИОТЕЧ КАРБО X 1000 г НЕОВКУСЕН
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 9 N МЕДНО РУСО
ОЛ НУТРИШЪН КАРБО МУЛТИ МАКС 3 кг
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Ползи и вреди от консумацията на царевица
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Пълнени пилешки гърди в бекон
- Тостери от лаваш с кашкавал
Коментари към Задушена царевица с бекон и кашкавал в хлебно гювече