Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Желиран вишнев сладкиш

Желиран вишнев сладкиш

Желиран вишнев сладкиш - изображение

Необходими продукти

За плодовия пълнеж:

  • 500 грама консервирани вишни в собствен сок
  • 250 милилитра вода
  • 300 грама захар
  • 20 грама желатин + 120 милилитра вода
  • 1 звездичка анасон


За тестото:

  • 190 грама подсладено размекнато краве масло
  • 2 супени лъжици заквасена сметана с 25% масленост
  • 1/2 чаена лъжица сода
  • 1 яйце
  • 420 грама брашно с добро качество

 

Начин на приготвяне:

Смесете в подходящ съд маслото (да бъде меко), сметаната със содата и яйцето. Разбийте с миксер на ниска скорост.

масло

След това добавете постепенно предварително пресятото брашно и замесете тесто, което се получава като на следващата снимка.

тесто

Оформете го като топка, сложете в найлонов плик и приберете в хладилника за 20 минути.

тесто

След това върху лист пергамент разточете част от тестото, като диаметърът да бъде равен на този на формата (разглобяема), която ще използвате за изпичане на сладкиша.

тесто

Сложете тестото заедно с пергамента на дъното на съда. Стените също "облечете" с тесто, като преди това и тях покриете с лист хартия. Старателно съединете двете части тесто.

тесто

Покрийте тестото с пергамент и изсипете ориз, боб, грах, леща или сложете някаква друга тежест.

ориз

Изпечете блата за минимум 30 минути. След това махнете тежестта, отстранете пергамента и върнете тестото за още 10 минути във фурната. По този начин той ще запази формата си.

блат

Време е на направите вишневия пълнеж.

Разтворете желатина в 120 милилитра вода, оставете го да набъбне.

Отцедете сока от консервираните вишни в купа, налейте водата, добавете звездичка анасон и захарта. Поставете сместа върху котлона, за да кипне.

вишнев сок

Щом това стане, в нея изсипете всички вишни, свалете съда от огъня и извадете анасона.

вишни

Когато комбинацията се затопли до 75 градуса, добавете набъбналия желатин и бъркайте до пълното му разтваряне.

Тогава оставете плодовия пълнеж да се охлажда, докато се появят първите признаци на желиране. В този момент изсипете вишните в тестото и приберете десерта в хладилника.

желатин

Той трябва да се охлади добре и плънката да стегне.

вишни

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-offline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияДиетиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлБотаника