Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Доматена запеканка с кюфтета

Доматена запеканка с кюфтета

Доматена запеканка с кюфтета - изображение

Малка и вкусна запеканка, поднесена в индивидуални купички - звучи вкусно, нали? За няма и час ще имате апетитна вечеря, а всеки ще бъде възхитен от своята собствена купичка. Вижте как да приготвите доматената запеканка с кюфтета.

Необходими продукти:

за телешките кюфтенца:

  • 500 грама телешка кайма
  • 1/2 чаена чаша галета
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 чаена чаша магданоз
  • 1 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
  • сол
  • черен пипер

за запеканката:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 1 голяма консерва домати (800 грама)
  • 3 чаени чаши телешки бульон
  • 1 чаена чаша обезмаслено мляко
  • 3 чаени чаши настъргана моцарела
  • 1/2 чаена чаша настърган пармезан
  • 1 чаена лъжица сух риган
  • 4 филии от багета
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сложете в купа каймата, добавете галетата, магданоза и люспите червен пипер, смачкайте една скилидка чесън. Разбъркайте всички съставки и подправете със сол и черен пипер. Оформете малки кюфтенца и ги прехвърлете в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.

Печете кюфтетата за 15 минути във фурна, затоплена на 180 градуса.

Нарежете на ситно лука и го запържете в тенджера, заедно с мазнината. След като стане прозрачен, добавете смачкана скилидка чесън, разбъркайте за 1 минута. Добавете доматената паста и разбъркайте добре, изсипете доматения сос, телешкия бульон и млякото. Комбинирайте всички продукти.

Сложете изпечените кюфтенца към доматения сос и оставете да заври. Добавете моцарелата и пармезана и подправете с риган, сол и черен пипер.

Пригответе малки индивидуални съдове за готвене (може да използвате гювечета). Разпределете доматения сос с кюфтенцата във всеки съд. Поставете една филия от багетата отгоре, поръсете с малко моцарела и върнете за 4-5 минути, докато сиренето се запече и образува мехурчета по повърхността си. 

Сервирайте веднага! 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delish.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайл