Десерт от пържено мляко
Необходими продукти:
1 литър прясно мляко с висока масленост (например, 3,5%)
120 грама царевично нишесте
2 жълтъка
250 грама захар
пръчка канела
корите на 1 лимон и 1 портокал
За пържене:
1 яйце
брашно
растително олио (за предпочитане е зехтин)
За поръсване:
захар
смляна канела
Начин на приготвяне:
Налейте 750 милилитра от млякото в тенджера, добавете корите на цитрусите, сложете на котлона и изчакайте да заври. След това затворете съда с капак и оставете млякото да поеме ароматите (около 10 минути). През това време разтворете нишестето в останалите 250 милилитра от него, разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Ако не разполагате с царевично нишесте, не го замествайте с картофено, а използвайте обикновено брашно.
Разбийте леко жълтъците до образуването на еднородна смес. Трябва да знаете, че те не са задължителна съставка, слагат се за по-голяма нежност на десерта. След това съединете двете смеси - яйчната и тази с нишестето. Извадете корите от горещото мляко, прибавете захарта и сложете на слаб огън, докато тя се разтопи. След това налейте в горещото мляко сместа от яйцата и нишестето, разбъркайте енергично с тел за разбиване на яйца, за да не се получат бучки. Варете всичко на бавен огън до сгъстяване и не спирайте да бъркате. Важно е да не допускате сместа да ври енергично. Обикновено, тя се сгъстява най-бързо точно преди да кипне, затова бъдете внимателни. Трябва да получите консистенция на яйчен крем, който следва да излеете в правоъгълна форма, подмазана с масло. Добре е дебелината на слоя да бъде 2 - 3 сантиметра. Оставете формата за няколко часа, за да изстине и да се втвърди съдържанието (но не прибирайте в хладилник). Може да оставите и за 1 нощ. Когато кремът стегне, изсипете го внимателно върху плота и нарежете на малки квадрати или правоъгълници. Консистенцията е подобна на желе и се реже лесно, но структурата е мека и нежна, затова трябва да се работи внимателно.
Подгответе две чинии: едната с брашно, другата - с яйце. Загрейте олио в тиган (на средна температура), оваляйте всяко от парчетата крем в брашното, след това потапяйте в яйцето и отново в брашното. Изпържете в голямо количество нагорещена мазнина на среден огън до златисто. Изваждайте десерта с помощта на решетъчна лъжица, за да се отцеди излишната мазнина, след което оваляйте в захар (може да я смесите с канела, ако желаете). При поднасянето десертът трябва да бъде студен. Може да предложите с плодове, топка сладолед, сладък сос или сладко.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Ябълков сладкиш с грис
- Вредна ли е лактозата?
Коментари към Десерт от пържено мляко