Боб с орехи, чесън и доматен сос

Необходими продукти:
500 грама боб
1 сладка чушка
100 грама орехови ядки
2 скилидки чесън
3 дафинови листа
1/2 чаена лъжица сух босилек
2 глави лук
1 морков
250 милилитра доматен сок
връзка пресен кориандър
3 супени лъжици олио
3 шипки черен пипер
1 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Измийте боба и го накиснете във вода за една нощ. След това отцедете старата и налейте нова вода, сложете дафиновите листа и поставете съда на слаб огън, където бобът да се вари в продължение на около 90 минути.
Нарежете моркова на сламки, а лука и чушката - на едри кубчета. Счукайте ситно или смелете ореховите ядки. Изпържете зеленчуците заедно с ядките и подправките за 5 минути, след това налейте доматения сок, намалете котлона и задушете под капак всичко за около 25 - 30 минути. Към готовия зеленчуков сос добавете 1 намачкана скилидка чесън и сол на вкус.
Затворете съда с капак и оставете така за 5 - 10 минути, за да се поемат вкусовете и ароматите.
Време е да смесите боба и соса, прибавете нарязания на ситно кориандър заедно с втората скилидка чесън и разбъркайте старателно. Затворете с капак и изчакайте още 5 минути.
След това може да поднесете веднага.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Боб с пилешко месо
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Запечен боб с наденица и чесън
- Боб с доматено пюре и чесън
- Бобена разядка със сметана, чесън и розмарин
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Пилешка супа с боб и картофи
- Салата от тиквички, боб и аншоа
- Палачинки от боб и овесени ядки
- Боб с кренвирш и кашкавал на фурна
Коментари към Боб с орехи, чесън и доматен сос