Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Боб с горски гъби, праз и мащерка

Боб с горски гъби, праз и мащерка

Боб с горски гъби, праз и мащерка - изображение

Необходими продукти:

  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък праз
  • 50 грама моркови
  • 500 грама горски гъби
  • 300-350 грама стар боб
  • 3 стръка мащерка (сушена или прясна)
  • стрък розмарин
  • черен пипер и бахар
  • зехтин

 

Начин на приготвяне:

Предварително накиснете боба за поне 12 часа, като във водата добавите 1 чаена лъжица сода бикарбонат. След това изплакнете зърната, залейте с вода и поставете съда върху котлона. Варете 7-10 минути, отцедете водата, изплакнете боба със студена вода и върнете върху огъня, за да се свари до готовност в нова вода.

През това време пригответе зеленчуците и гъбите.

Скилидките чесън нарежете на дребно, стръка праз - първо напречно по дължината, измийте го и след това накълцайте. Морковите обелете, измийте и нарежете на малки парчета.

Гъбите обелете и измийте, оставате няколко цели за украса на ястието, а останалите нарежете на ивици.

Сгорещете зехтин в тиган и сложете чесъна. Щом стане златист, добавете лука и морковите. Когато те омекнат, изсипете и гъбите в съда.

Пържете сместа около 4-5 минути, през които бъркайте непрекъснато (гъбите не трябва да си пускат сока).

След това прехвърлете в тенджерата при боба, сложете подправките и варете до пълна готовност на зърната. Подсолете ястието пет минути преди да свалите от котлона.

Щом бобът се сготви, изключете котлона, изчакайте известно време, извадете стръковете мащерка и розмарин и тогава разпределете в чинии.

 

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: the-spain.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиДиетиБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниСъставкиПроизводителиПсихологияИсторияКлинични пътекиАлт. медицина