Бананова пита с кленов сироп

Необходими продукти:
100 грама размекнато масло
10 супени лъжици кленов сироп
4 узрели банана
150 грама тръстикова захар (или по-малко)
4 яйца
семена от 2 шушулки ванилия
200 грама брашно
100 грама смлени бадеми
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сода
200 грама заквасена сметана
щипка сол
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява при 160 градуса. Застелете дъното на форма с приблизителни размери 20х20 сантиметра с пергамент или подмажете с масло.
Сложете 5 супени лъжици от кленовия сироп в съда и го разпределете по дъното. След това подредете плътно кръгчета банани
В подходяща купа разбийте маслото със захарта, прибавете яйцата и ванилията. В края на разбиването прибавете останалите банани, които предварително сте намачкали с вилица.
Пресейте брашното със содата и бакпулвера, добавете смлените бадеми.
Съединете сухите съставки с течните и разбъркайте. Тогава изсипете сметаната към полученото тесто и бъркайте, докато то стане еднородно и гъсто.
Внимателно го разпределете върху бананите и изпечете десерта в загрятата фурна в продължение на около 45-60 минути (до готовност).
Когато извадите от фурната, изчакайте 10 минути, обърнете върху решетка и махнете хартията.
Продупчете повърхността с вилица на няколко места и полейте с останалия кленов сироп.
Поднесете сладката пита топла.
Добър апетит!
Снимки: coocoobook.ru
Коментари към Бананова пита с кленов сироп