Ароматна златиста пролетна запеканка
Необходими продукти:
2 млади тиквички
1 глава лук
400 грама пилешки гърди (без кожа)
3 средни домата
2 яйца
1 ч. ч. сметана
150 грама кашкавал
1-2 с. л. олио
няколко скилидки чесън
магданоз
щипка майорана
щипка мащерка
галета за посипване на тавата
Начин на приготвяне:
Гърдите нарежете на ивици и запечете леко от двете страни в сух тиган. Тиквичките настържете на едро (без да ги белите), към тях прибавете нарязания магданоз, подправките, намачкания чесън и разбъркайте. Лука нарежете на малки кубчета и задушете в олиото за кратко, докато стане прозрачен. Смесете сметаната, яйцата, настъргания кашкавал, щипка сол и заливката е готова.
Подмажете тава с мазнина и обилно я поръсете с галета. Доматите нарежете на тънки кръгчета и започнете да редите слоевете на запеканката. Започнете с пласт от тиквичките, следва пилешкото (може да овкусите с подправки, ако желаете), слой лук, най-отгоре - доматите и мъничко сол. Залейте ястието с приготвената смес и сложете да се пече във фурната при 190-200 градуса за около 40-45 минути. Златистата и вкусна запеканка е готова.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Ароматна златиста пролетна запеканка