Азу по татарски

Азу е традиционно ястие от татарската национална кухня. То е много вкусно и богато на хранителни вещества. Представлява задушено месо (телешко, агнешко или дори конско) с разнообразие от зеленчуци. Има няколко начина за приготвянето му: класическа рецепта, с картофи или с кисели краставички. Рецептите за азу са много разнообразни, но основата им винаги е една и съща - нарязано на ивици месо и пържени картофи в доматен сос. Обикновено се приготвя в казан, но вкъщи може да се сготви и в подходящ дебел тиган. Без значение коя рецепта ще изберете, резултатът винаги е апетитно и ароматно ястие, с което татарската кухня с право се гордее.
Азу - татарска яхния с телешко месо и кисели краставички
Необходими продукти за приготвянето на 4 порции:
- 500 грама телешко месо
- 5 глави лук
- 3 кисели краставички
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 килограм картофи
- 1 чаена чаша месен бульон (или вода)
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- дафинов лист
Начин на приготвяне на азу по татарски:
Измийте месото, след което го нарежете на ивици и запържете в нагорещено олио.
Добавете нарязания на тънки полукръгчета лук и пържете заедно с месото, докато лукът омекне.
След това сложете доматеното пюре, ситно нарязаните или настъргани на едро ренде кисели краставички.
Залейте с вода или с месния бульон и оставете да ври със затворен капак, докато месото не бъде напълно готово.
В отделен съд изпържете нарязаните на ивици картофи. Когато са почти готови, ги преместете в съда с месото. Подправете със сол, пипер, дафинов лист, счукан или ситно нарязан чесън. Внимателно разбъркайте и задушете картофите с месото в продължение на 5-7 минути или докато са напълно готови.
Сервирайте готовото ястие на трапезата и му се насладете!
Да ви е вкусно!
Азу по татарски с телешко месо и пържени картофи
Необходими продукти за приготвянето на азу по татарски:
- 300 грама телешко месо
- 250 грама картофи
- 1 морков
- 1 глава лук
- 100 грама домати
- 2 супени лъжици доматена паста
- 200 милилитра вода
- босилек на вкус
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на азу по татарски:
Изплакнете месото и го нарежете на тънки ивици. В сгорещена мазнина изпържете парчетата месо за около 7 минути, след което подправете със сол и черен пипер. Време е да излеете водата и да оставите яхнията да се задушава на слаб огън за 30 минути или докато стане крехко месото.
През това време пригответе картофите. Обелете ги и нарежете, след което изпържете в тиган със сгорещено олио.
Обелете морковите и ги настържете на едро ренде, лука наситнете. Добавете зеленчуците в тигана с месото и запържете за около 5 минути.
Обелете доматите, нарежете ги на ситно и изсипете в тигана да се запържат за няколко минути, след което прибавете доматената паста.
Накрая прибавете и пържените картофи и оставете ястието да се задушава на бавен огън в продължение на 20 минути с покрит капак.
Подправките се добавят към ястието около 3-4 минути, преди то да е готово. Овкусете с босилек, сол и черен пипер или с подправки по ваш вкус. Покрийте с капак ястието за още 15 минути, преди да сервирате.
Да ви е вкусно!
Снимка: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН БИЙФ АМИНО таблетки * 300
НовСУОНСЪН СУРОВИ ЖЛЕЗИ ОТ ЯЙЧНИК капсули 250 мг * 60 SW1302
СУОНСЪН СУРОВИ ХИПОФИЗНИ ЖЛЕЗИ капсули 80 мг * 60 SW1305
СУОНСЪН СУРОВИ ЖЛЕЗИ ЗА МЪЖЕ капсули * 60 SW1313
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 330
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 660
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Яхния с ребърца, картофи и грах
- Телешко с картофи, грах и зелен боб
- Кюфтета по чирпански
- Сърф ен търф (морски дарове и червено месо) във фолио
- Френска яхния с гъби и телешко - Бьоф бургиньон
- Рецепти за бобена яхния
Коментари към Азу по татарски