Азу по татарски
Азу е традиционно ястие от татарската национална кухня. То е много вкусно и богато на хранителни вещества. Представлява задушено месо (телешко, агнешко или дори конско) с разнообразие от зеленчуци. Има няколко начина за приготвянето му: класическа рецепта, с картофи или с кисели краставички. Рецептите за азу са разнообразни, но основата им винаги е една и съща – нарязано на ивици месо и пържени картофи в доматен сос. Обикновено се приготвя в казан, но вкъщи може да се сготви и в подходящ тиган с дебело дъно. Без значение коя рецепта ще изберете, резултатът винаги е апетитно и ароматно ястие, с което татарската кухня с право се гордее.
Азу – татарска яхния с телешко месо и кисели краставички
Необходими продукти за приготвянето на 4 порции:
- 500 грама телешко месо
- 5 глави лук
- 3 кисели краставички
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 килограм картофи
- 1 чаена чаша месен бульон (или вода)
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- дафинов лист
Начин на приготвяне на азу по татарски
Измийте месото, нарежете го на ивици, които запържете в нагорещено олио.
Към тях прибавете нарязания на тънки полукръгчета лук и пържете, докато омекне.
След това сложете доматеното пюре, ситно нарязаните или настъргани на едро ренде кисели краставички.
Залейте с вода или с месен бульон и оставете ястието да се вари със затворен капак, докато месото бъде напълно готово.
В отделен съд изпържете до полуготовност нарязаните на ивици картофи. Изсипете ги в съда с месото. Подправете със сол, пипер, дафинов лист, счукан или ситно нарязан чесън. Внимателно разбъркайте и задушавайте около 5-7 минути или пълна готовност на картофите.
Да ви е вкусно!
Азу по татарски с телешко месо и пържени картофи
Необходими продукти за приготвянето на азу по татарски:
- 300 грама телешко месо
- 250 грама картофи
- 1 морков
- 1 глава лук
- 100 грама домати
- 2 супени лъжици доматена паста
- 200 милилитра вода
- босилек на вкус
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на азу по татарски
Изплакнете месото с вода и го нарежете на тънки ивици. В сгорещена мазнина изпържете парчетата месо за около 7 минути, след което подправете със сол и черен пипер. Налейте водата и оставете яхнията да се задушава на слаб огън за 30 минути или докато месото стане крехко.
През това време обелете и нарежете картофите, след което ги изпържете в тиган със сгорещено олио.
Обелете морковите и ги настържете на едро ренде, лука наситнете. Добавете зеленчуците в тигана с месото и запържете за около 5 минути.
Обелете доматите, нарежете ги на ситно и изсипете в тигана да се запържат за няколко минути, след което прибавете доматената паста.
Накрая прибавете и пържените картофи. Оставете ястието да се задушава на бавен огън в продължение на 20 минути със затворен капак.
Подправките се добавят към ястието около 3-4 минути, преди то да е напълно готово. Овкусете с босилек, сол и черен пипер или с подправки по ваш вкус. Покрийте с капак ястието за още 15 минути, преди да сервирате.
Да ви е вкусно!
Снимка: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 660
АМИКС УЕЙ ПРО ЕЛИТ ПРОТЕИН 85% 1000 гр.
ОСТРОВИТ БИЙФ АМИНО таблетки * 300
ОЛ НУТРИШЪН БИЙФ АМИНО таблетки * 300
АМИКС АМИНО ПИЛС таблетки * 330
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Говежди (телешки) език – здравни ползи за организма и употреба в кулинарията
- Говеждо виме
- Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Домашен говежди суджук с мащерка и червено вино
- Яхния с ребърца, картофи и грах
- Говеждо месо с бейби моркови и бира
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Задушено месо със сини сливи
Коментари към Азу по татарски