E541 - Натриев алумофосфат (Sodium aluminium phosphate)
Характеристика
Натриевият киселинен алумофосфат (І) представлява бял прах без мирис. Веществото има свойството да се разтваря добре в солна киселина. Добавката Е 541 (І) е неразтворима във вода. Натриевият основен алумофосфат (ІІ) също е под формата на бял прах без мирис. В неговия състав влиза смес на алуминий и алкален натриев фосфат, което предполага съдържание на минимум 30% двуосновен натриев фосфат.
Хранителната добавка Е 541 (ІІ) се разтваря добре в солна киселина, но във вода е изключително слабо разтворима.
Употреба
Натриевият алумофосфат (І) е разрешен да се използва в болшинството от страните по света само като набухвател за сладкарски прахове (бакпулвер), в ролята си на подобрител на качеството на хляба и хлебните изделия. С негова помощ тестото става по-еластично и бухнало. Веществото намира приложение също в производството на топени сирена в комбинация с други соли за тази цел. Дозировката на хранителната добавка Е 541 трябва да бъде строго регламентирана и да не превишават указаните количества. В противен случай може да се появят неблагоприятни за здравето последици.
Въздействие върху човека
Въпреки че натриевият алумофосфат се приема за безопасна съставка в хранително-вкусовата промишленост, съществува информация, че честата й употреба влошава здравето. Максимално допустимата доза от добавката Е 541 за човека е 6 мг на 1 кг телесно тегло. Концентрацията на веществото в топените сирена не трябва надвишава 9 г на 1 кг готов продукт. В хлебните изделия този показател е 1 г на 1 кг продукт.
Предозирането с добавката може да доведе до рязко увеличаване на теглото, затлъстяване. Консумацията на храни, съдържащи веществото не се препоръчва на хора със сърдечни и бъбречни заболявания. Редовното присъствие на Е 541 (І и ІІ) в храната на човека е възможно да провокира обострянето на хронични заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, панкреаса
Коментари към E541 - Натриев алумофосфат (Sodium aluminium phosphate)