E529 - Калциев оксид (Calcium oxide)
Характеристика
Калциевият оксид е прах без мирис или представлява твърда хигроскопична маса с бял (сиво-бял) цвят. Добавката се разтваря в глицерин, в етанол не е разтворима, в комбинация с вода образува гасена вар.
Употреба
Е 529 се използва при производството на хлебни изделия в качеството си на подобрител на брашното и хляба в количество, определено от технологичния процес. Добавката е една от съставките на комплексните пекарски подобрители. Тя служи за хранителна среда на дрождите. В сладкарството и хлебопроизводството е в състояние да поддържа определени стойности на рН, като по този начин регулира киселинността на продуктите. В качеството си на филтриращ и избистрящ материал, сорбент и флокулант, добавката намира приложение в захарната индустрия. В производството на хранителни масла калциевият оксид се употребява като катализатор за хидрогениране (остатък не повече от 0,1 мг/кг). С помощта на веществото се преработва водата, използвана за направата на алкохолни напитки.
Калциевият оксид се използва в производството на добавки за сулфатни, алкилсалицилатни масла. В химическата промишленост - за производството на калциев стеарат и др. Намира приложение и за направата на спирачни накладки. В строителството се употребява за производството на евтин огнеупорен материал, влиза в състава на сухи строителни смеси.
Въздействие върху човека
При работа с калциев оксид в производството трябва да се спазват предвидените мерки за безопасност (да се носят предпазни очила и ръкавици). В качеството си на добавка в хранителните продукти Е 529 не влияе неблагоприятно върху здравето. Спазвайки хигиенните стандарти, количеството от веществото в храните е безопасно за човека.
Коментари към E529 - Калциев оксид (Calcium oxide)