Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E530 - Магнезиев оксид

E530 - Магнезиев оксид (Magnesium oxide)

E530 - Магнезиев оксид (Magnesium oxide) - изображение

Характеристика:

Е 530 под формата на насипен бял прах се наричана лек магнезиев оксид (лесно поема водата), а във вид на плътен бял прах е известен под наименованието тежък магнезиев оксид. Добавката се получава при нагряване на магнезит, доломит, MgSO4 или депозирани MgCO3 и Mg(OH)2 с образуване на примеси под формата на калциев оксид.

Употреба:

Магнезиевият оксид намира приложение като добавка, възпрепятстваща слепването и образуването на бучки. Използва се в производството на сухо мляко (не повече от 10 мг/кг), сухи сметани (не повече от 1000 мг/кг) за вендинг автомати заедно с други антислепващи агенти или самостоятелно. В шоколадови и какаови продукти добавката се употребява в качеството си на средство против слепване и против образуване на бучки (не повече от 70г/кг сухо обезмаслено вещество). Използва се и като катализатор в процеса на хидрогениране на растителни масла (остатъкът в продукта е не повече от 0,1 мг/кг).

Магнезиевият оксид също намира приложение в медицината (химически неутрализатор на стомашните киселини, осмотичен лаксатив). В строителството -  за направата на комбинирани системи от огнеупорни материали, за производството на цименти; в електронната промишленост - като абразив за почистване на повърхности; в спортната гимнастика - магнезиев прах, предотвратяващ изплъзването на уредите от ръцете на спортистите.

Въздействие върху човека:

По време на работа с магнезиев оксид е задължително да се вземат необходимите мерки за защита на дихателните органи и очите (възможно е раздразнение на лигавицата и появата на кашлица, също зачервяване на очите). Случайното поглъщане на магнезиев оксид може да доведе до чревно разстройство.

В хранителните продукти количеството от веществото е ограничено. Добавката Е 530 е призната за безопасна за употреба при производството на храни.

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЕ-тата в хранитеФизиологияЛеченияИсторияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиТестовеСъставкиПсихологияСнимкиСпортИзследванияБотаникаАлт. медицинаХранене при...Нормативни актовеПроизводителиХрани и ястия