Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Калмари - ползи, вреди и хранителен състав

Калмари - ползи, вреди и хранителен състав

от 17 ное 2012г., обновено на 17 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Калмари - ползи, вреди и хранителен състав - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Калмарите принадлежат към семейството на черупчестите мекотели. Те са нискокалорична питателна храна, богата на протеини, витамини и минерали. Имат блед, полупрозрачен цвят, дъвчаща текстура и вкус на умами. Съществуват около 500 различни вида калмари, които се различават по размер и вкус. Начинът, по който се приготвят има значение за крехкостта на готовото кулинарно изделие. Калмарите се сервират като предястие, което има много ползи за здравето.

Пържените морски дарове съдържат много мазнини и калории, а освен това са свързани и с повишен риск от сърдечни заболявания. Затова избягвайте да пържите калмарите. Вместо това може да ги изпечете на скара или фурна. Варени и дори сурови също са вкусни и полезни.

Хранителен състав на калмарите

Порция от 100 грама калмари съдържа следният хранителен състав:

  • 90 калории;
  • 16 грама протеин;
  • 1,5 грама мазнини;
  • 3 грама въглехидрати;
  • 0 грама фибри;
  • 263 милиграма холестерол;
  • 0,77 милиграма желязо;
  • 20 милиграма калций;
  • 40 IU витамин A.

Калмарите са добър източник на витамини от група B (B12, B6), витамин C, E и PP. Освен това в месото им се съдържат редица микроелементи, необходими на човек: мед, йод, фосфор, селен, желязо, калций и други. Йодът е изключително важен за поддържане на нормално здравословно състояние на щитовидната жлеза и ендокринната система. Наличието на протеини в калмарите допринася за поддържане и подобряване развитието на мускулните тъкани. Поради тази причина този морски деликатес е особено подходя за консумация от спортисти и хора, които искат да увеличат мускулната си маса.

Калмарите съдържат и полиненаситени мастни киселини (омега-3), които се отнасят към едни от най-питателните вещества. Те помагат за понижаване на нивата на холестерол в кръвта. От своя страна, това е добра профилактика срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Дневната потребност на холестерол за човек е 300 милиграма на ден. Това означава, че порция от 100 грама отговаря на почти 90% от ежедневните нужди.

Порция от 100 грама пържени калмари съдържа следният хранителен състав:

  • 227 калории;
  • 17 грама протеин;
  • 13 грама въглехидрати;
  • 12 грама мазнини;
  • 239 милиграма холестерол.

Пържените калмари имат по-високо съдържание на калории, мазнини и въглехидрати.

Ползи за здравето от консумацията на калмари

Консумацията на морския дар допринася за пречистването на организма от вредни вещества. В калмарите се съдържат селен и витамин Е, които подобряват процеса на изхвърляне на соли от тежки метали от организма. Освен това, тези вещества имат диуретично действие, което стимулира отделянето на излишните течности и действа укрепващо на пикочно-половата система. Калмарите притежават и антисклеротични свойства. Това значително влияе на стимулирането на умствената дейност и за подобряване на паметта.

Здраво сърце

Докозахексаеновата мастна киселина (DHA) се съдържа в големи количества в калмарите в сравнение с другите морски дарове. Доказано е, че DHA подобрява сърдечната честота. Богатите на тази мастна киселина масла, като масло от калмари, могат да помогнат за намаляване на тромбоцитите при жени.

Здрави стави

Омега-3 мастните киселини, открити в морските дарове, спомагат за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит: по-кратки периоди на сутрешна скованост и намалено подуване и болки в ставите.

Богат на антиоксиданти

Съдържащите се в калмарите антиоксиданти помагат на тялото да се бори със свободните радикали. Те повишават ефективността на клетките, предотвратяващи развитието на рак. Също така могат да помогнат за увеличаване на броя на белите кръвни клетки. Калмарите съдържат селен и витамин E, които имат антиоксидантни свойства, а освен това насърчават нормалния растеж на тялото и плодовитостта.

Помага при анемия

Медта е ключов минерал, открит в калмарите, който може да предотврати и да се бори с анемията.

Помага при мигрена

Мигрената е едно от най-често срещаните състояния, които засягат много хора в днешно време, поради забързания начин на живот. Консумацията на калмари помагат за намаляване на честотата и предотвратяване на мигрената, благодарение на наличието на витамин B2 в продукта.

Вреди и рискове от консумацията на калмари

Калмарите могат да бъдат и вредни, а това зависи от средата, която обитават. Известно е, че в морската вода се изхвърлят много и различни токсични вещества, при което в месото се натрупват опасни елементи и съединения (като живак). Това е отрова, която може да доведе до разтройства на нервната система. Основните рискове за здравето идват от съдържанието на живак в тях или алергия към продукта.

Алергия към морски дарове

Както всички морски дарове, калмарите също крият риск от алергична реакция. Веществото тропомиозин в продукта е основна причина за възникване на реакция. Ако имате алергия към морски дарове, трябва да избягвате консумацията на калмари също.

Отравяне с живак

Морските храни съдържат живак, а натрупването на този минерал в организма може да причини сериозни вреди, особено на децата. Световната здравна организация счита калмарите за храна, съдържаща относително ниски нива на живак. Този морски деликатес е безопасен за консумация в умерени количества.

Препоръчва се консумация на калмари и други морски дарове най-много два или три пъти седмично в порции от 100 грама. За деца на възраст между 2 и 11 години препоръчителната порция е 28 грама.

Източник:

webmd.com; livestrong.com
Снимка: freepik.com

3.8/5 6 оценки

Коментари към Калмари - ползи, вреди и хранителен състав

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Калмари - ползи, вреди и хранителен състав
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 12:29
    Коментирайте "Калмари - ползи, вреди и хранителен състав"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Риба и морски продукти
  • Задушени калмари с магданоз и чесън
  • Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал
  • Яхния с картофи и калмари
  • Шишчета от калмари с риба и гарнитура от гриловани зеленчуци
  • Пълнени калмари със спанак и ориз
  • Мариновани гриловани калмари
  • Пълнени калмари в сметанов сос и домати
  • Картофи с калмари на фурна
  • Салата от калмари с краставици, маслини и лук
  • Пържени калмари в сметана с ориз

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 59 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 11 часа и 39 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 23 часа и 14 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 54 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Пъпка и сърбеж в зоната на бикини линията

преди 32 дни, 15 часа и 6 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 34 дни, 23 часа и 42 мин.

Оперирана щитовидна жлеза и тройчатка

преди 35 дни, 23 часа и 41 мин.

ФРАКТУРА НА ДОЛНА ЧЕЛЮСТ след операция от остеомиелит

преди 40 дни, 16 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите
Още интересни публикации
Яхния с картофи и калмари

Яхния с картофи и калмари

от 22 ное 2019г. Прочети повече
Срещу анемия консумирайте калмари

Срещу анемия консумирайте калмари

от 05 сеп 2017г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах