Калмари - ползи, вреди и хранителен състав
Калмарите принадлежат към семейството на черупчестите мекотели. Те са нискокалорична питателна храна, богата на протеини, витамини и минерали. Имат блед, полупрозрачен цвят, дъвчаща текстура и вкус на умами. Съществуват около 500 различни вида калмари, които се различават по размер и вкус. Начинът, по който се приготвят има значение за крехкостта на готовото кулинарно изделие. Калмарите се сервират като предястие, което има много ползи за здравето.
Пържените морски дарове съдържат много мазнини и калории, а освен това са свързани и с повишен риск от сърдечни заболявания. Затова избягвайте да пържите калмарите. Вместо това може да ги изпечете на скара или фурна. Варени и дори сурови също са вкусни и полезни.
Хранителен състав на калмарите
Порция от 100 грама калмари съдържа следният хранителен състав:
- 90 калории;
- 16 грама протеин;
- 1,5 грама мазнини;
- 3 грама въглехидрати;
- 0 грама фибри;
- 263 милиграма холестерол;
- 0,77 милиграма желязо;
- 20 милиграма калций;
- 40 IU витамин A.
Калмарите са добър източник на витамини от група B (B12, B6), витамин C, E и PP. Освен това в месото им се съдържат редица микроелементи, необходими на човек: мед, йод, фосфор, селен, желязо, калций и други. Йодът е изключително важен за поддържане на нормално здравословно състояние на щитовидната жлеза и ендокринната система. Наличието на протеини в калмарите допринася за поддържане и подобряване развитието на мускулните тъкани. Поради тази причина този морски деликатес е особено подходя за консумация от спортисти и хора, които искат да увеличат мускулната си маса.
Калмарите съдържат и полиненаситени мастни киселини (омега-3), които се отнасят към едни от най-питателните вещества. Те помагат за понижаване на нивата на холестерол в кръвта. От своя страна, това е добра профилактика срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Дневната потребност на холестерол за човек е 300 милиграма на ден. Това означава, че порция от 100 грама отговаря на почти 90% от ежедневните нужди.
Порция от 100 грама пържени калмари съдържа следният хранителен състав:
- 227 калории;
- 17 грама протеин;
- 13 грама въглехидрати;
- 12 грама мазнини;
- 239 милиграма холестерол.
Пържените калмари имат по-високо съдържание на калории, мазнини и въглехидрати.
Ползи за здравето от консумацията на калмари
Консумацията на морския дар допринася за пречистването на организма от вредни вещества. В калмарите се съдържат селен и витамин Е, които подобряват процеса на изхвърляне на соли от тежки метали от организма. Освен това, тези вещества имат диуретично действие, което стимулира отделянето на излишните течности и действа укрепващо на пикочно-половата система. Калмарите притежават и антисклеротични свойства. Това значително влияе на стимулирането на умствената дейност и за подобряване на паметта.
Здраво сърце
Докозахексаеновата мастна киселина (DHA) се съдържа в големи количества в калмарите в сравнение с другите морски дарове. Доказано е, че DHA подобрява сърдечната честота. Богатите на тази мастна киселина масла, като масло от калмари, могат да помогнат за намаляване на тромбоцитите при жени.
Здрави стави
Омега-3 мастните киселини, открити в морските дарове, спомагат за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит: по-кратки периоди на сутрешна скованост и намалено подуване и болки в ставите.
Богат на антиоксиданти
Съдържащите се в калмарите антиоксиданти помагат на тялото да се бори със свободните радикали. Те повишават ефективността на клетките, предотвратяващи развитието на рак. Също така могат да помогнат за увеличаване на броя на белите кръвни клетки. Калмарите съдържат селен и витамин E, които имат антиоксидантни свойства, а освен това насърчават нормалния растеж на тялото и плодовитостта.
Помага при анемия
Медта е ключов минерал, открит в калмарите, който може да предотврати и да се бори с анемията.
Помага при мигрена
Мигрената е едно от най-често срещаните състояния, които засягат много хора в днешно време, поради забързания начин на живот. Консумацията на калмари помагат за намаляване на честотата и предотвратяване на мигрената, благодарение на наличието на витамин B2 в продукта.
Вреди и рискове от консумацията на калмари
Калмарите могат да бъдат и вредни, а това зависи от средата, която обитават. Известно е, че в морската вода се изхвърлят много и различни токсични вещества, при което в месото се натрупват опасни елементи и съединения (като живак). Това е отрова, която може да доведе до разтройства на нервната система. Основните рискове за здравето идват от съдържанието на живак в тях или алергия към продукта.
Алергия към морски дарове
Както всички морски дарове, калмарите също крият риск от алергична реакция. Веществото тропомиозин в продукта е основна причина за възникване на реакция. Ако имате алергия към морски дарове, трябва да избягвате консумацията на калмари също.
Отравяне с живак
Морските храни съдържат живак, а натрупването на този минерал в организма може да причини сериозни вреди, особено на децата. Световната здравна организация счита калмарите за храна, съдържаща относително ниски нива на живак. Този морски деликатес е безопасен за консумация в умерени количества.
Препоръчва се консумация на калмари и други морски дарове най-много два или три пъти седмично в порции от 100 грама. За деца на възраст между 2 и 11 години препоръчителната порция е 28 грама.
webmd.com; livestrong.com
Снимка: freepik.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Салата от рулца от раци с калмари, яйца и маслини
- Мариновани гриловани калмари
- Яхния с картофи и калмари
- Задушени калмари с магданоз и чесън
- Салата от калмари с краставици, маслини и лук
- Пълнени калмари със спанак и ориз
- Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал
- Срещу анемия консумирайте калмари
- Салата от калмари със зеленчуци
- Пълнени калмари с гъби и ориз на фурна
Коментари към Калмари - ползи, вреди и хранителен състав
Ст Г
Откъде идва живак в морски храни той е метал и потъва във вода...?
Здравейте, морските обитатели поглъщат живак, а той се натрупва в техните организми. Фактът е широко известен. Ето по темата в сайта на Европейската агенция по околната среда https://www.eea.europa.eu/bg/articles/zhivakat-postoyanna-zaplaha-za-okolnata
Откъде идва живак в морски храни той е метал и потъва във вода...?