Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал
Необходими продукти (за 2 порции):
- 150 грама листа зелена салата
- 60 грама бял хляб без корите
- 1 авокадо
- 200 грама калмари
- скилидка чесън
- 50 грама кашкавал
- сол
За дресинга:
- 8 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 2 супени лъжици портокалов сок
- 1 супена лъжица заквасена сметана или гъста течна
- 1/4 чаена лъжица горчица
- 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
- сол, захар, смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Налейте олиото в купа (най-добре е да използвате зехтин), в него добавете намачканата скилидка чесън и оставете сместа за около час.
През това време подгответе хляба за крутоните, като отстраните корите на филиите и нарежете меката част на малки кубчета. Листата зелена салата накълцайте, калмарите сварете.
Ако използвате замразени калмари, първо ги размразете, като това трябва да стане в хладилник. Нарежете ги на кръгчета и пуснете за 1-2 минути във вряща вода. Ако са твърди, нека се приготвят до омекване.
Прецедете олиото, отстранете чесъна, отделете 2 супени лъжици от мазнината за крутоните, а останалото смесете с лимоновия сок, 1/2 чаена лъжица сол, щипка захар и малко черен пипер.
В тази комбинация потопете калмарите, докато са още топли, разбъркайте и оставете за 20 минути.
Междувременно запържете хлебните кубчета в 1 супена лъжица чесново олио. След минута обърнете от другата страна и налейте втората лъжица мазнина. Подсолете и прехвърлете във фурната, включена при 100 градуса. Така крутоните ще се изсушат още и ще станат по-хрупкави.
Авокадото обелете, махнете костилката и нарежете пода на тънки пластини.
Направете дресинга. Извадете калмарите от маринатата и в нея добавете 2 супени лъжици портокалов сок, сметаната, горчицата и подправките.
Намажете две чинии с дресинг, разпределете накъсаните или нарязани листа зелена салата, върху тях - дресинг, следва част от калмарите и крутоните, отново малко сос.
Ред е на парченцата авокадо, полейте с дресинг, поръсете настърган кашкавал.
По същия начин направете и втората порция.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: samvari.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 3 / 0 ТЪМНО КАФЯВ
АРКАЯ СЕРУМ ОКОЛООЧЕН КОНЦЕНТРАТ С ДВОЕН ЕФЕКТ ЗА ХИДРАТАЦИЯ, ПРОТИВ БРЪЧКИ 30 мл.
РАДИКА / АУРА 100% НАТУРАЛНО МАСЛО ОТ АВОКАДО 20 мл
БАБЕ СТИК ЗА УСТНИ СЪС SPF 20 4 гр.
ГЕВОЛ SPECIAL БАЛСАМ ЗА КОПРИНЕНО МЕКИ КРАКА 125 мл GES407
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР 5 СЕНС РАЗКРАСЯВАЩ ШАМПОАН ЗА ЧЕСТА УПОТРЕБА 600 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Салати от риба и морски дарове
- Отглеждане на авокадо
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Калмари - ползи, вреди и хранителен състав
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Авокадо
- Ядката на авокадото е най-полезната част от плода
- Как да си засадите авокадо от костилка
- Тридневна диета с авокадо
- Салата от рулца от раци с калмари, яйца и маслини
- 16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3
Коментари към Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал