Начало Хранене Рецепти Салати С риба и морски дарове Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал

Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал

Салата от калмари с авокадо, крутони и кашкавал - изображение

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 150 грама листа зелена салата
  • 60 грама бял хляб без корите
  • 1 авокадо
  • 200 грама калмари
  • скилидка чесън
  • 50 грама кашкавал
  • сол

За дресинга:

  • 8 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 2 супени лъжици портокалов сок
  • 1 супена лъжица заквасена сметана или гъста течна
  • 1/4 чаена лъжица горчица
  • 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
  • сол, захар, смлян черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Налейте олиото в купа (най-добре е да използвате зехтин), в него добавете намачканата скилидка чесън и оставете сместа за около час.

олио

През това време подгответе хляба за крутоните, като отстраните корите на филиите и нарежете меката част на малки кубчета. Листата зелена салата накълцайте, калмарите сварете.

калмари

Ако използвате замразени калмари, първо ги размразете, като това трябва да стане в хладилник. Нарежете ги на кръгчета и пуснете за 1-2 минути във вряща вода. Ако са твърди, нека се приготвят до омекване.

калмари

Прецедете олиото, отстранете чесъна, отделете 2 супени лъжици от мазнината за крутоните, а останалото смесете с лимоновия сок, 1/2 чаена лъжица сол, щипка захар и малко черен пипер.

В тази комбинация потопете калмарите, докато са още топли, разбъркайте и оставете за 20 минути.

Междувременно запържете хлебните кубчета в 1 супена лъжица чесново олио. След минута обърнете от другата страна и налейте втората лъжица мазнина. Подсолете и прехвърлете във фурната, включена при 100 градуса. Така крутоните ще се изсушат още и ще станат по-хрупкави.

крутони

Авокадото обелете, махнете костилката и нарежете пода на тънки пластини.

авокадо

Направете дресинга. Извадете калмарите от маринатата и в нея добавете 2 супени лъжици портокалов сок, сметаната, горчицата и подправките.

Намажете две чинии с дресинг, разпределете накъсаните или нарязани листа зелена салата, върху тях - дресинг, следва част от калмарите и крутоните, отново малко сос.

калмари

Ред е на парченцата авокадо, полейте с дресинг, поръсете настърган кашкавал.

авокадо

По същия начин направете и втората порция.

калмари

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: samvari.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаЛюбопитноХранене при...ДиетиБотаника