Жълтък на прах
Функционалните свойства на сухите яйчни продукти са аналогични с тези на пресните яйца.
Предимствата на жълтъка на прах са, че той:
- може да се съхранява при стайна температура, докато за яйцето е необходим хладилник
- по-безопасен е за човешкото здраве от гледна точка на това, че е обработен и не крие опасност от зараза със салмонела, за разлика от пресния продукт
- има по-дълъг срок на годност (две и повече години), а яйцето – най-много месец
Сухият жълтък намира приложение в народната медицина - използва се за лечение на изгаряния, а в комбинация с лещено брашно – за лечение на рани.
Хранителна стойност: наситени мастни киселини, моно- и дизахариди, холестерол, вода, въглехидрати, мазнини, протеини.
Витамини: холин, витамини РР (ниацинов еквивалент), Н (биотин), Е, Д, В12 (коболомин), В9 (фолиева киселина), В6 (пиридоксин), В3 (пантотенова киселина), В2 (рибофлавин), В1 (тиамин), А, бета-каротин, РР, А.
Макроелементи: сяра, хлор, фосфор, калий, натрий, магнезий, калций.
Микроелементи: кобалт, молибден, хром, манган, мед, йод, цинк, желязо.
Възможни последици:
Алергична реакция, включително уртикария, екземи, анафилаксия.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 5.4 мл. |
Белтък | 34.2 гр. |
Мазнини | 52.2 гр. |
Въглехидрати | 4.4 гр. |
Калории | 623 кал. |
Витамини и минерали
витамини РР, А, Е, Д, Н, В1, В2, В3, В6, В9, В12; сяра, хлор, фосфор, калий, натрий, магнезий, калций, кобалт, молибден, хром, манган, мд, йод, цинк, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Изберете маска от жълтък или белтък според това дали кожата ви е суха или мазна
- Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците
- Заздравете ноктите си с уникален мехлем от пчелен восък и жълтък
- От жълтък и ракия си направете домашна маска против косопад
- Британка стана майка благодарение на инжектиране на жълтък
- Маслени бисквити с жълтък
- Как да си консервираме жълтъци?
- Бърза майонеза от жълтъци, рапично олио и лимон
- Насърчете растежа на косата с кимион и жълтък
- Десерт от два крема
Коментари към Жълтък на прах