Начало Хранене Групи храни и ястия Яйца Гълъбово яйце

Гълъбово яйце

Гълъбово яйце - изображение

Яйцата на гълъбицата са малки (около 4 сантиметра дължина). Почти на всички видове птици от вида те са бели, без петна и с перлен блясък, но има такива със светлокафяво или кремаво обагряне.

Черупката на яйцата е крехка, затова е необходимо да се транспортират изключително внимателно.

Вкусът им е деликатен и се цени в кулинарията. Цената им е висока, което се дължи на факта, че са рядък продукт, който не се намира в търговската мрежа.

Яйцата, предназначени за по-продължително съхранение, трябва да бъдат неповредени, пресни и чисти. Тези, които ще се употребят до 3 дни, може да се поставят от вътрешната страна на вратата на хладилника. Останалите е препоръчително да се съхраняват на най-горния рафт на уреда, като по този начин годността им се удължава до 2 и повече седмици. Добре е да бъдат увити в хартия и да се обръщат веднъж на 7 дни, за да може жълтъкът да си остане в средата на белтъка.

Продуктът е много хранителен с високо съдържание на мазнини и белтъчини. Да се приема в умерени количества.

яйца


Полезни свойства

В яйцата на гълъбите се съдържа разнообразие от минерални вещества. Преди всичко в тях има много желязо, затова се препоръчват за консумация от малки деца. Жълтъците са богати на сяра, чието количество става по-концентрирано с течение на времето.

Витамините са представени от А, D, Е и В2, но напълно липсва витамин С.


Продуктът се включва в менюто:

  • при бърз растеж, за възстановяване на костите;
  • при бременност;
  • по време на кърмене;
  • за подобряване на зрението, състоянието на лигавиците и кожата.

Смята се, че консумацията на яйца от гълъбица действа благоприятно върху потентността.
Черупката не повлиява хранителната стойност на продукта.

яйца


Вреда и противопоказания

Продуктът не само не е вреден, но и може да се приема от малки деца, за разлика от другите видове яйца.

Разбира се, в случаите на индивидуална непоносимост не се препоръчва консумацията им. Да не се забравя, че не трябва да се ядат големи количества.



По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; lady.mail.ru
Снимки: lady.mail.ru; dic.academic.ru; gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода74 мл.
Белтък14 гр.
Мазнини13,5 гр.
Въглехидрати1,5 гр.
Калории160 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

А, D, Е и В2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...АнкетиСнимкиДиетиАлтернативна медицина