Гълъбово яйце
Яйцата на гълъбицата са малки (около 4 сантиметра дължина). Почти на всички видове птици от вида те са бели, без петна и с перлен блясък, но има такива със светлокафяво или кремаво обагряне.
Черупката на яйцата е крехка, затова е необходимо да се транспортират изключително внимателно.
Вкусът им е деликатен и се цени в кулинарията. Цената им е висока, което се дължи на факта, че са рядък продукт, който не се намира в търговската мрежа.
Яйцата, предназначени за по-продължително съхранение, трябва да бъдат неповредени, пресни и чисти. Тези, които ще се употребят до 3 дни, може да се поставят от вътрешната страна на вратата на хладилника. Останалите е препоръчително да се съхраняват на най-горния рафт на уреда, като по този начин годността им се удължава до 2 и повече седмици. Добре е да бъдат увити в хартия и да се обръщат веднъж на 7 дни, за да може жълтъкът да си остане в средата на белтъка.
Продуктът е много хранителен с високо съдържание на мазнини и белтъчини. Да се приема в умерени количества.
Полезни свойства
В яйцата на гълъбите се съдържа разнообразие от минерални вещества. Преди всичко в тях има много желязо, затова се препоръчват за консумация от малки деца. Жълтъците са богати на сяра, чието количество става по-концентрирано с течение на времето.
Витамините са представени от А, D, Е и В2, но напълно липсва витамин С.
Продуктът се включва в менюто:
- при бърз растеж, за възстановяване на костите;
- при бременност;
- по време на кърмене;
- за подобряване на зрението, състоянието на лигавиците и кожата.
Смята се, че консумацията на яйца от гълъбица действа благоприятно върху потентността.
Черупката не повлиява хранителната стойност на продукта.
Вреда и противопоказания
Продуктът не само не е вреден, но и може да се приема от малки деца, за разлика от другите видове яйца.
Разбира се, в случаите на индивидуална непоносимост не се препоръчва консумацията им. Да не се забравя, че не трябва да се ядат големи количества.
edaplus.info; lady.mail.ru; dic.academic.ru; gastronom.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 74 мл. |
Белтък | 14 гр. |
Мазнини | 13,5 гр. |
Въглехидрати | 1,5 гр. |
Калории | 160 кал. |
Витамини и минерали
А, D, Е и В2 |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
ПЛАНТИС ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА 300 мг капсули * 30 038033
НовАМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 2.300 кг
Безплатна доставка за България!ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
ЯМАМОТО НУТРИШЪН АБАУТ БРЕКФАСТ 600 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Патешко яйце
Коментари към Гълъбово яйце