Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
Продължаваме с отговорите на въпросите защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме.
Как да приемаме пъдпъдъчите яйца?
За профилактика и лечение на заболявания пъдпъдъчите яйца се приемат в суров вид с вода 30 минути преди закуска. Средното дневно количество, което може да се консумира, варира между 1 и 4 броя, като за децата дозата да бъде минимална. С лечебна цел яйцата трябва се приемат в продължение на 3 - 4 месеца без прекъсване.
Разбира се, суровата консумация на продукта крие опасност от зараза със Salmonella Enteritidis, но тя е по-малка в сравнение с риска при приемане на термично необработени яйца от други птици. Най-добре е да се сваряват предварително.
Как действат пъдпъдъчите яйца върху организма?
- Значително подобряване на здравословното състояние при бронхиална астма след консумация на 120 яйца*.
- Подобряване на растежа на ноктите и косата, възстановяване на кожата и мускулите, забавяне на процесите на стареене - след 220 яйца*.
- За възстановяването на половата функция (и при мъжете, и при жените) са необходими 130 яйца*.
- На бременни жени се препоръчва да си хапват редовно от продукта. Дори съществува мнение, че 2 рохко сварени яйца сутрин за закуска намаляват вероятността от токсикоза.
Сурови яйца може да се добавят към супи, салати и каши.
*Посочените количества не се отнасят за еднократна консумация, а в продължение на месеци, като не се превишава максималният прием за ден.
Как и колко се варят пъдпъдъчите яйца?
За да си приготвите вкусни салати с яйцата, трябва да ги сложите във вряща вода за 1-2 минути, ако искате да бъдат рохки, и 5 минути, за да станат твърди.
Вреда и противопоказания
Яйцата на пъдпъдъка са полезен продукт, но не бива да ги консумирате, ако организмът ви не усвоява добре белтъка по медицински причини. Някои видове чернодробни и бъбречни заболявания напълно изключват белтъчната храна, затова, преди да включите продукта в ежедневното си меню, първо се консултирайте с лекар, ако имате съмнения по отношение на въздействието му върху здравословното ви състояние.
Разбира се, прекаляването с пъдпъдъчи яйца вреди, както злоупотребата с всеки един хранителен продукт. Всички знаем, че умерената консумация е гаранция за благоприятно влияние върху организма.
Някои специалисти препоръчват изяждането на 320 яйца за подмладяване на организма и за поддържането на неговите естествени функции. Това не означава, че такова количество трябва да бъде прието във възможно най-кратки срокове, защото няма да се усвои голяма част от продукта и резултатът ще бъде храносмилателно разстройство.
Ако сте сигурни, че яйцата не са заразени със салмонела, може да консумирате и сурови.
Друг важен момент е срокът на годност. Яйцата в действителност може да се ядат до 60 дни (както се посочва на някои опаковки, предлагани в търговската мрежа), но това е валидно, единствено в случай че продуктът винаги и бил съхраняван при температура под 10 градуса.
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СНИЗТОП дъвчащи таблетки * 30 НАТУРФАРМА
АМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 1 кг
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
АМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 2.300 кг
Безплатна доставка за България!ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Пъдпъдъче месо
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Патешко яйце
Коментари към Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
лактобацилус булгарикус
Хора, каква салмонела ви гони в пъдпъдъчи яйца? Моля ви, почетете малко преди да пишете статии и да заблуждавате хората.
Здравейте! Според изследване риск от заразяване със салмонела при консумация на пъдпъдъчи яйца е много по-малък, но все пак съществува. Препоръчва се да не се дават сурови яйца на лица с по-слаба имунна система, като хора в напреднала възраст, малки деца и бременни жени.
Тук е описано изследването: Salmonella enteritidis in Quail Eggs
Хора, каква салмонела ви гони в пъдпъдъчи яйца? Моля ви, почетете малко преди да пишете статии и да заблуждавате хората.