Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Ползата от пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - 2 част

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част - изображение

Продължаваме с отговорите на въпросите защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме.

Как да ги приемаме?

За профилактика и лечение на заболявания пъдпъдъчите яйца се приемат в суров вид с вода 30 минути преди закуска. Средното дневно количество, което може да се консумира, варира между 1 и 4 броя, като за децата дозата да бъде минимална. С лечебна цел яйцата трябва се приемат в продължение на 3 - 4 месеца без прекъсване.

Разбира се, суровата консумация на продукта крие опасност от зараза със Salmonella Enteritidis, но тя е по-малка в сравнение с риска при приемане на термично необработени яйца от други птици. Най-добре е да се сваряват предварително.

 

Как действат върху организма?

  • Значително подобряване на здравословното състояние при бронхиална астма след консумация на 120 яйца.
  • Подобряване на растежа на ноктите и косата, възстановяване на кожата и мускулите, забавяне на процесите на стареене - след 220 яйца.
  • За възстановяването на половата функция (и при мъжете, и при жените) са необходими 130 яйца.
  • На бременни жени се препоръчва да си хапват редовно от продукта. Дори съществува мнение, че 2 рохко сварени яйца сутрин за закуска намаляват вероятността от токсикоза.

Сурови яйца може да се добавят към супи, салати и каши.

 

Как и колко се варят пъдпъдъчите яйца?

За да си приготвите вкусни салати с яйцата, трябва да ги сложите във вряща вода за 1 - 2 минути, ако искате да бъдат рохки и 5 минути, за да станат твърди.

 

Вреда и противопоказания

Яйцата на пъдпъдъка са полезен продукт, но не бива да ги консумирате, ако организмът ви не усвоява добре белтъка по медицински причини. Някои видове чернодробни и бъбречни заболявания напълно изключват белтъчната храна, затова, преди да включите продукта в ежедневното си меню, първо се консултирайте с лекар, ако имате съмнения по отношение на въздействието му върху здравословното ви състояние.

 

Разбира се, прекаляването с пъдпъдъчи яйца вреди, както злоупотребата с всеки един хранителен продукт. Всички знаем, че умерената консумация е гаранция за благоприятно влияние върху организма.

Някои специалисти препоръчват изяждането на 320 яйца за подмладяване на организма и за поддържането на неговите естествени функции. Това не означава, че такова количество трябва да бъде прието във възможно най-кратки срокове, защото няма да се усвои голяма част от продукта и резултатът ще бъде храносмилателно разстройство.

Ако сте сигурни, че яйцата не са заразени със салмонела, може да консумирате и сурови.

Друг важен момент е срокът на годност. Яйцата в действителност може да се ядат до 60 дни (както се посочва на някои опаковки, предлагани в търговската мрежа), но това е валидно единствено в случай че продуктът винаги и бил съхраняван при температура под 10 градуса.

<<< Към първата част

4.1, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...РецептиХрани и ястияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниАнкетиВидеоДиетиАлт. медицина