Хляб с пармезан и орехи

Необходими продукти:
300 грама пшенично брашно
около 180 милилитра топла вода
100 грама орехови ядки
1/2 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица суха мая
50 грама пармезан (може да замените с друго предпочитано сирене/кашкавал)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното 2 пъти и към него прибавете солта, захарта и маята. Разбъркайте и добавете настъргания пармезан и смлените орехови ядки. В средата на сухата смес направете вдлъбнатина, в която налейте топлата вода. Направете тесто, което месете, докато спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде еластично и лъскаво. Оформете го като топка, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и оставете на топло място, за да втаса.
Когато увеличи обема си, омесете отново и нека втаса още веднъж. Сложете го в поръсена с брашно подходяща форма и с помощта на нож по повърхността му направете "решетка". Напръскайте с вода и трябва да втаса пак, като покриете с кърпа.
Следва да изпечете във фурната при температура от 180 градуса до готовност (около 40 минути).
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби или друга подходяща.
Когато извадите хляба от фурната, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и го оставете да престои така известно време, докато се охлади.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Двуседмична диета с хляб
- Хляб с ябълка, мед, мащерка и семена
Коментари към Хляб с пармезан и орехи