Хляб с пармезан и орехи
Необходими продукти:
300 грама пшенично брашно
около 180 милилитра топла вода
100 грама орехови ядки
1/2 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица суха мая
50 грама пармезан (може да замените с друго предпочитано сирене/кашкавал)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното 2 пъти и към него прибавете солта, захарта и маята. Разбъркайте и добавете настъргания пармезан и смлените орехови ядки. В средата на сухата смес направете вдлъбнатина, в която налейте топлата вода. Направете тесто, което месете, докато спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде еластично и лъскаво. Оформете го като топка, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и оставете на топло място, за да втаса.
Когато увеличи обема си, омесете отново и нека втаса още веднъж. Сложете го в поръсена с брашно подходяща форма и с помощта на нож по повърхността му направете "решетка". Напръскайте с вода и трябва да втаса пак, като покриете с кърпа.
Следва да изпечете във фурната при температура от 180 градуса до готовност (около 40 минути).
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби или друга подходяща.
Когато извадите хляба от фурната, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и го оставете да престои така известно време, докато се охлади.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Хляб с пармезан и орехи