Пикантен гъбен сос
Необходими продукти:
500 грама гъби
2 глави лук
300 мл нискомаслена сметана
2 с. л. кетчуп или доматено пюре
1 ч. л. чушка чили
50 мл растително олио
сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука колкото може по-ситно, изпържете го в нагорещеното олио, докато не пожълтее. След това към него прибавете гъбите, разбъркайте добре, овкусете със сол и пипер. Оставете гъбите 10 минути на котлона: те трябва да отделят малко от водата си, но не да се запържват. Чушката чили смелете заедно със семките и добавете към гъбите. Сложете и кетчупа (или доматеното пюре) и сметаната. Разбъркайте всичко добре, когато се появят мехурчета в сместа, намалете температурата до минимум. Оставете соса да ври малко, бъркайки периодично. Достатъчни са около 4-6 минути, за да започне да се сгъстява.
Сосът е готов. Приготвя се точно преди да се поднесе. Ако сложите ориз или картофено пюре отгоре, ще се получи страхотно самостоятелно ястие.
Студеният сос има по-различен вкус и е по-гъст от току-що сваления от котлона.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
АРОМАНДИСЕ ЯПОНСКИ КЪРИ СОС 90 г
АРОМАНДИСЕ СОС ТАЙ С КЪРИ 90 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Млечни и сметанови сосове
- Полската сърнела
- Ливадна виолетка
- Бяла сърнела
- Полска печурка, Червенушка
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Ливаден пачи крак
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Сос Бъфало
- Гъби портобело
Коментари към Пикантен гъбен сос