Класическa рецептa за домашен кетчуп
Кетчупът е един от най-разпространените сосове в света и е любим на много хора. Предлага се в почти всички заведения за бързо хранене и в повечето случаи дори безплатно. Представлява доматен сос. В класическата рецепта за приготвянето му се използват доматено пюре, оцет, сол, захар (или мед) и различни ароматни подправки. Може да се добавят лук, чесън, чушки и други зеленчуци или плодове, с които да се придаде на соса различен вкус и аромат. Ето няколко оригинални рецепти как се прави бърз домашен кетчуп за всеки повод или за зимата.
Класическа рецепта за домашен кетчуп
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп:
- 170 грама доматено пюре
- 1/2 чаена чаша бял оцет
- 1/4 чаена чаша вода
- 1/4 чаена чаша мед
- 1/4 чаена лъжичка лук на прах
- 1/8 чаена лъжичка чесън на прах
- 3/4 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне на класически кетчуп:
Смесете всички съставки в тенджера и ги загрейте на средно силен огън, като разбърквате непрекъснато до получаване на гладка и кремообразна консистенция. След като сместа заври, намалете силата на котлона и оставете да къкри за около 20 минути или до постигане на желаната гъстота. Не забравяйте да разбърквате от време на време, за да не загори.
Отстранете от котлона и покрийте с капака на тенджерата. След като леко се охлади, прехвърлете кетчупа в чист стъклен буркан с херметическо затваряне и съхранете в хладилник.
Поднесете като сос към любимите си ястия.
Оригинална рецепта за домашен кетчуп
Тази оригинална рецепта за домашен кетчуп се доближава до известни марки купешки кетчуп по отношение на вкус, текстура и цвят, но е много по-здравословна, тъй като се приготвя с домашни съставки. Може да се направи както с доматено пюре, така и с пресни домати, нарязани на кубчета. Но определено кетчупът е по-вкусен с домати, произведени и откъснати пресни от градината, както и с добавянето на ароматни домашно отгледани подправки.
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп:
- 1 супена лъжица зехтин екстра върджин
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на луни
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 1 малко парче пресен джинджифил, обелен и наситнен
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер
- 1/4 чаена лъжичка смлян бахар
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 консерва цели домати в сок
- 2-5 супени лъжици кафява захар
- 1/4 чаена чаша ябълков оцет
- сол
- смлян черен пипер
Начин на приготвяне на домашен кетчуп:
Загрейте зехтина на умерен огън и запържете лука до омекване и леко покафеняване за около 8 минути. Добавете чесъна и пържете 2 минути като разбърквате често. Изсипете доматената паста и продължете да готвите, докато сосът смени цвета си към оранжев (около 2 минути). Не забравяйте да разбърквате, за да не загори.
Ред е да прибавите доматите със сока им, 2 супени лъжици или повече (ако искате кетчупът да бъде по сладък) кафява захар, ябълковия оцет, сол и черен пипер. Разбъркайте и опитайте на вкус, ако е необходимо коригирайте.
Оставете доматената смес да къкри, намалете температурата и гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти (около 20 минути). След това може да коригирате вкуса отново, добавяйки повече захар, сол или черен пипер.
Блендирайте сместа, оставете да се охлади до стайна температура и напълнете в стерилизирани бурканчета. Консумирайте в рамките на 1 месец.
Сервирайте като гарнитура към печено на скара или фурна месо, като сос върху сандвичи или хамбургери или използвайте като основа за приготвяне на барбекю сос.
Приятен апетит!
Интересен факт за кетчупа
Смята се, че кетчупът произлиза от Китай. В началото се е приготвял от орехи, гъби, аншоа и боб, смесени с вино и чесън. Едва през 1812 г. започва да се приготвя кетчуп на основата на домати, след като английски моряци за първи път добавят домати в азиатския сос. Оттогава се нарича и кетчуп. |
Съвети:
- Повечето доматени сосове се приготвят с домати от сорт Рома, поради по-ниското им съдържание на вода и по-богат вкус. Почти всички сортове са подходящи за приготвянето на кетчуп, експериментирайте.
- Тъй като доматите са храна с ниско pH, тоест киселинна храна, те могат да реагират с пластмаси, поради което се препоръчва да се съхраняват в стъклени съдове.
Снимка: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Доматени сосове
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Домат
- Сос Бъфало
- Как доматите влизат в менюто на европейците
- Преборете акнето с пилинг маска от домат и захар
- Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
- Домати в кашкавалена панировка
Коментари към Класическa рецептa за домашен кетчуп