Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Консерви Зеленчуци Рецепти за домашен кетчуп с чушки

Рецепти за домашен кетчуп с чушки

от 25 сеп 2014г., обновено на 19 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепти за домашен кетчуп с чушки - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Домашният кетчуп може да се приготви с основна съставка домати, но и с добавяне на чушки - пресни, люти или печени. Използването на люти чушлета ще придаде на кетчупа по-пикантен вкус, който се харесва от много хора. Ако не сте любител на лютивото, опитайте да приготвите кетчуп с печени чушки, които пък придават на соса много приятен опушен вкус. Ако сте традиционалист, използвайте пресни червени чушки, за да приготвите домашен кетчуп. Овкусете с подправки по ваш вкус. Някои от основните, които се добавят, са като сол, захар, дафинов лист, бахар, чесън и други. Ето няколко рецепти как да си приготвите домашен кетчуп с чушки.

Пикантен домашен кетчуп с чушки

Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с чушки:

  • 3 килограма домати
  • 10-15 големи скилидки чесън
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица (с връх) сол
  • 10 месести червени чушки
  • 1 чаена лъжица смлян кайенски пипер или чили
  • 1-2 люти чушки, по желание

Начин на приготвяне на пикантен домашен кетчуп с чушки:

Смелете доматите, сладките и лютите чушки с помощта на блендер или машинка за мелене на месо. Изсипете сместа в тенджера, добавете солта, захарта и пипера (кайенски или чили).

Поставете съда на котлона и намалете температурата, след като сместа кипне. Оставете да се вари в продължение на 40 минути. Около 10 минути, преди да свалите кетчупа от огъня, прибавете намачкания с преса чесън и разбъркайте.

Разпределете готовия домашен кетчуп в стерилизирани бурканчета и затворете.

Домашен кетчуп с чушки

Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с червени чушки:

  • 2 килограма домати
  • 3 чушки
  • магданоз
  • няколко зрънца бахар
  • дафинов лист
  • семена копър
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 голяма глава чесън
  • 1/3 чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица сол

Начин на приготвяне на кетчупа с чушки:

Измийте хубаво доматите, сложете ги за 1-2 минути във вряща вода, след което бързо охладете. Обелете ципите и смелете месестата част заедно с чушките и магданоза. Изсипете сместа в подходяща тенджера, прибавете захарта, солта и след това бахара, дафиновия лист и семената копър. Извадете след 5 минути дафиновия лист.

Налейте олиото и оставете сместа да се вари до сгъстяване. Около 15 минути, преди да свалите кетчупа от котлона, сложете скилидките чесън.

Когато кетчупът е готов, извадете всички продукти, които са останали цели. Разпределете соса в стерилизирани бурканчета и затворете.

Домашен кетчуп с печени чушки

Вкусен и ароматен домашен кетчуп, приготвен с печени червени чушки. Подходящ за сервиране с чипс или като гарнитура към месни ястия. Кетчупът може да се съхрани до три месеца в затворени буркани. За приготвянето на тази рецепта се използват като основна съставка печените чушки вместо домати, което придава на кетчупа малко опушен вкус и го прави не толкова сладък от обикновените кетчупи. Ако предпочитате да бъде по-сладък, добавете 1-2 супени лъжици мед.

Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с печени чушки:

  • 4 големи червени чушки (пресни или изпечени)
  • 350 милилитра червен винен оцет
  • 2 глави лук, обелени и наситнени
  • 2 сварени ябълки, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 червени люти чушки, почистени и нарязани на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • клонче мащерка
  • 8 супени лъжици захар
  • сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне на домашния кетчуп с печени чушки:

Срежете чушките на четвъртинки и ги почистете от семената. Изпечете на грил тиган с кожата нагоре, след което обърнете да се изпекат и от другата страна. Поставете ги след това в торбичка, оставете да се охладят и им премахнете обелката. Нарежете изпечените чушки на кубчета.

В голяма тенджера смесете чушките с винения оцет, лука, ябълките, лютите чушки, дафиновия лист и клончето мащерка. Налейте 600 милилитра вода в съда и сложете на котлона да заври на умерен огън. След това намалете температурата и оставете сместа да къкри 30-40 минути или докато зеленчуците омекнат.

Извадете дафиновия лист и мащерката от сместа и пюрирайте зеленчуците. Получената смес прекарайте през сито и премахнете отделилата се пулпа. Прехвърлете пюрето в чист съд заедно със захарта и подправките. Оставете кетчупът да къкри на слаб огън за около 45-60 минути или докато се сгъсти.

Свалете съда от котлона и напълнете горещия кетчуп в стерилизирани бурканчета или стъклени бутилки. Оставете да се охладят, преди да запечатате. Може да съхраните на хладно и тъмно място до 3 месеца. След като се отвори бурканчето или бутилката с кетчуп, трябва да се съхрани в хладилник.

Този кетчуп е подходящ за сервиране като гарнитура към печена или пържена риба, картофи или месно ястие.

Да ви е вкусно!

Източник:

Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Класическa рецептa за домашен кетчуп Класическa рецептa за домашен кетчуп
  • Рецепти за домашен ябълков кетчуп с канела Рецепти за домашен ябълков кетчуп с канела
  • Сос Барбекю Сос Барбекю
  • Свински ребърца по канадски Свински ребърца по канадски
5.0/5 3 оценки

Коментари към Рецепти за домашен кетчуп с чушки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за домашен кетчуп с чушки
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 05:56
    Коментирайте "Рецепти за домашен кетчуп с чушки"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Консерви
  • Зеленчуци
  • Класическa рецептa за домашен кетчуп
  • Рецепти за домашен ябълков кетчуп с канела
  • Сос Барбекю
  • Почистете сребърните бижута с кетчуп
  • Тиквен кетчуп
  • Рецепти за домашен кетчуп с чесън
  • Свински ребърца по канадски
  • Кетчупът е алтернатива на лекарствата за високо кръвно
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 2031 дни, 19 часа и 6 мин.

Домашен суджук - как го правите?

преди 2034 дни, 14 часа и 38 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 20 часа и 1 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 19 часа и 38 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 17 часа и 57 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 14 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival