Рецепти за домашен кетчуп с чушки
Домашният кетчуп може да се приготви с основна съставка домати, но и с добавяне на чушки - пресни, люти или печени. Използването на люти чушлета ще придаде на кетчупа по-пикантен вкус, който се харесва от много хора. Ако не сте любител на лютивото, опитайте да приготвите кетчуп с печени чушки, които пък придават на соса много приятен опушен вкус. Ако сте традиционалист, използвайте пресни червени чушки, за да приготвите домашен кетчуп. Овкусете с подправки по ваш вкус. Някои от основните, които се добавят, са като сол, захар, дафинов лист, бахар, чесън и други. Ето няколко рецепти как да си приготвите домашен кетчуп с чушки.
Пикантен домашен кетчуп с чушки
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с чушки:
- 3 килограма домати
- 10-15 големи скилидки чесън
- 1 чаена чаша захар
- 1 супена лъжица (с връх) сол
- 10 месести червени чушки
- 1 чаена лъжица смлян кайенски пипер или чили
- 1-2 люти чушки, по желание
Начин на приготвяне на пикантен домашен кетчуп с чушки:
Смелете доматите, сладките и лютите чушки с помощта на блендер или машинка за мелене на месо. Изсипете сместа в тенджера, добавете солта, захарта и пипера (кайенски или чили).
Поставете съда на котлона и намалете температурата, след като сместа кипне. Оставете да се вари в продължение на 40 минути. Около 10 минути, преди да свалите кетчупа от огъня, прибавете намачкания с преса чесън и разбъркайте.
Разпределете готовия домашен кетчуп в стерилизирани бурканчета и затворете.
Домашен кетчуп с чушки
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с червени чушки:
- 2 килограма домати
- 3 чушки
- магданоз
- няколко зрънца бахар
- дафинов лист
- семена копър
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 голяма глава чесън
- 1/3 чаена чаша захар
- 1 супена лъжица сол
Начин на приготвяне на кетчупа с чушки:
Измийте хубаво доматите, сложете ги за 1-2 минути във вряща вода, след което бързо охладете. Обелете ципите и смелете месестата част заедно с чушките и магданоза. Изсипете сместа в подходяща тенджера, прибавете захарта, солта и след това бахара, дафиновия лист и семената копър. Извадете след 5 минути дафиновия лист.
Налейте олиото и оставете сместа да се вари до сгъстяване. Около 15 минути, преди да свалите кетчупа от котлона, сложете скилидките чесън.
Когато кетчупът е готов, извадете всички продукти, които са останали цели. Разпределете соса в стерилизирани бурканчета и затворете.
Домашен кетчуп с печени чушки
Вкусен и ароматен домашен кетчуп, приготвен с печени червени чушки. Подходящ за сервиране с чипс или като гарнитура към месни ястия. Кетчупът може да се съхрани до три месеца в затворени буркани. За приготвянето на тази рецепта се използват като основна съставка печените чушки вместо домати, което придава на кетчупа малко опушен вкус и го прави не толкова сладък от обикновените кетчупи. Ако предпочитате да бъде по-сладък, добавете 1-2 супени лъжици мед.
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с печени чушки:
- 4 големи червени чушки (пресни или изпечени)
- 350 милилитра червен винен оцет
- 2 глави лук, обелени и наситнени
- 2 сварени ябълки, обелени и нарязани на кубчета
- 2 червени люти чушки, почистени и нарязани на кубчета
- 1 дафинов лист
- клонче мащерка
- 8 супени лъжици захар
- сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне на домашния кетчуп с печени чушки:
Срежете чушките на четвъртинки и ги почистете от семената. Изпечете на грил тиган с кожата нагоре, след което обърнете да се изпекат и от другата страна. Поставете ги след това в торбичка, оставете да се охладят и им премахнете обелката. Нарежете изпечените чушки на кубчета.
В голяма тенджера смесете чушките с винения оцет, лука, ябълките, лютите чушки, дафиновия лист и клончето мащерка. Налейте 600 милилитра вода в съда и сложете на котлона да заври на умерен огън. След това намалете температурата и оставете сместа да къкри 30-40 минути или докато зеленчуците омекнат.
Извадете дафиновия лист и мащерката от сместа и пюрирайте зеленчуците. Получената смес прекарайте през сито и премахнете отделилата се пулпа. Прехвърлете пюрето в чист съд заедно със захарта и подправките. Оставете кетчупът да къкри на слаб огън за около 45-60 минути или докато се сгъсти.
Свалете съда от котлона и напълнете горещия кетчуп в стерилизирани бурканчета или стъклени бутилки. Оставете да се охладят, преди да запечатате. Може да съхраните на хладно и тъмно място до 3 месеца. След като се отвори бурканчето или бутилката с кетчуп, трябва да се съхрани в хладилник.
Този кетчуп е подходящ за сервиране като гарнитура към печена или пържена риба, картофи или месно ястие.
Да ви е вкусно!
Снимка: freepik.com
Коментари към Рецепти за домашен кетчуп с чушки