Рецепти за домашен ябълков кетчуп с канела
Кетчупът е любим сос на малки и големи. Свързваме го с пицата, колкото и противоречиво да бъде това за италианците. Основната съставка за приготвянето му е доматът под формата на пюре. Могат да се добавят и други зеленчуци като чушки, както и плодове (ябълки). Овкусява се с различни подправки като сол, захар, оцет, канела, карамфил и други. Може да звучи странно да добавите ябълка към рецептата за кетчуп, но определено си заслужава да опитате, тъй като резултатът е наистина много добър. Приготвянето на домашен ябълков кетчуп не е толкова трудно, а и не отнема много време. Освен това ще имате чудесен домашен сос за сервиране към пържени картофи, печено на скара или във фурна месо, сандвичи, хотдог, тестени изделия, пица или друго любимо ястие. Кетчупът се използва и за приготвяне на различни сосове и майонези, сервира се като гарнитура. Ето няколко рецепти как да си приготвите домашен кетчуп с ябълки.
Ябълков кетчуп с чесън и канела
Приготвянето на домашен кетчуп позволява да използвате разнообразни съставки и да направите соса по ваш вкус. Този ябълков кетчуп се съчетава чудесно със свинско и къри. Сервирайте като сос върху пълнозърнест сандвич с шунка, чедър и майонеза.
Необходими продукти за приготвяне на кетчуп от ябълки с канела:
- 10 килограма ябълки
- 1 литър доматено пюре
- 2 чаени лъжички канела
- 3 глави чесън
- 5 зърна карамфил
- 3 супени лъжици сол
- 3 чаши захар
- 1 супена лъжица оцет
- 7 и 1/2 чаени чаши вода
Начин на приготвяне на домашен ябълков кетчуп с чесън:
Обелете и смелете чесъна. Ябълките почистете от кората и семената, а месестата част залейте с шест чаши вода и сварете до омекване. Изчакайте течността и плодовете да се охладят, след което пресипете в блендер и смелете (заедно с водата). Изсипете доматеното пюре към ябълковата смес. Добавете останалата вода, захарта и солта. Пюрирайте отново. Сварете получилата се смес за около един час и половина. Около 10 минути, преди да свалите от огъня, овкусете с канелата, чесъна, карамфила и оцета.
Разпределете готовия кетчуп в предварително стерилизирани буркани и затворете.
Домашен кетчуп с ябълки и канела
Необходими продукти за приготвянето на домашен ябълков кетчуп:
- 2 килограма домати
- 250 грама ябълки
- 250 грама лук
- 200 грама захар
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- черен пипер
- бахар
- 5 дафинови листа
- 5 зърна карамфил
Начин на приготвяне на кетчуп с ябълки и канела:
Смесете всички продукти, разбъркайте и смелете (преди това премахнете дафиновите листа). Сложете сместа да се вари в тенджера в продължение на 30 минути или до постигане на желаната консистенция. Оставете сместа настрана и след като леко изстине, прецедете през цедка или сито. Отново сложете на котлона и сварете получилото се пюре за още един час. След това може да напълните в стерилизирани бурканчета горещия кетчуп. Затворете с капачки и съхранете.
Ябълков кетчуп с канела и джинджифил
Необходими продукти за приготвянето на ябълков кетчуп с канела и джинджифил:
- 1 литър ябълково пюре*
- 350 грама лук, наситнен
- 500 милилитра ябълков оцет
- 150 грама кафява захар**
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 1 чаена лъжичка джинджифил на прах
- 2 чаени лъжички канела на прах
- 1 чаена лъжичка джинджифил пресен, настърган (или 1/4 чаена лъжичка на прах)
*За да приготвите ябълково пюре, използвайте 1 килограм ябълки.
**Намалете захарта или я заместете с 1 чаена лъжичка течна стевия.
***По желание може да добавите за допълнително овкусяване 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил и/или 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер.
Начин на приготвяне на домашен кетчуп с ябълки и джинджифил:
Смесете всички съставки в голяма тенджера. Сложете я на котлона да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри на бавен огън за 30-40 минути или докато започне да се сгъстява сместа. Изсипете горещия кетчуп в буркани, затворете с капачки и заварете за 15-20 минути. Използвайте до 1 месец след затваряне на бурканите.
Сервирайте ябълковия кетчуп като гарнитура към месно ястие с порция салата.
Приятен апетит!
rerecept.ru
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
ВИРУМИН ЛУКС ФИЛТЪР * 120
АЛКЕМИЛА БИО САПУН ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ГРИМ С АРОМАТ НА ЯБЪЛКА И ШИПКА 100 г
ГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКА И ЧЕРЕША 250 мл
ПИРИН ДРИЙМ КОМПЛЕКС СУПЕР ИНТЕНЗИВЕН СЕРУМ ПРОТИВ БРЪЧКИ 30 мл
ХИП ORS200 ЯБЪЛКА 200 мл 2303
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Доматени сосове
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Ябълков сладкиш с грис
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Смути с банан, ябълка и портокал
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
Коментари към Рецепти за домашен ябълков кетчуп с канела