Рецепти за домашен кетчуп с чесън
След като веднъж приготвите кетчуп с чесън (пресен или печен), е малко вероятно да закупите купешки от хранителен магазин отново. Толкова е лесно да се направи в домашни условия. Ще се изумите колко вкусна е храната, с която го сервирате. Печеният чесън в комбинация с домати и пикантни подправки правят кетчупа толкова апетитно вкусен. Този доматен сос е подходящ за сервиране с бургери, печено месо, картофи и други ястия. Чудесна основа е за приготвяне на барбекю сосове. Освен това е много по-здравословен, тъй като съдържа по-малко от 1 грам захар на порция. Ето няколко рецепти как да си приготвите домашен кетчуп с чесън (пресен и печен).
Домашен кетчуп с печен чесън
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с печен чесън:
- 1 глава чесън
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 консерва доматено пюре
- 1/2 чаена чаша вода
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 1/4 чаена лъжичка джинджифил на прах
- сол на вкус
- 1 щипка бахар на прах
- 1 дафинов лист
Начин на приготвяне на кетчуп с печен чесън:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Сложете главата чесън върху лист алуминиево фолио, полейте със зехтин и увийте добре. Поставете върху лист пергаментова хартия и изпечете за около 45 минути. След това извадете от фурната и оставете да се охлади за около 30 минути. След като фолиото се охлади достатъчно, за да го разгънете, извадете главата чесън, отделете скилидките и ги почистете от обелката им. Намачкайте вътрешността им с вилица до гладкост.
Смесете в тенджерка чесновата паста с останалите съставки и разбъркайте да се смесят добре. Оставете сместа да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри 20-30 минути или до достигане на желаната гъстота. Премахнете дафиновия лист и оставете кетчупа да се охлади напълно, преди да го напълните в бурканчета. Съхранете в хладилник.
*Може да пропуснете стъпката с печенето на чесъна, ако предпочитате да приготвите по-традиционен кетчуп или не разполагате с много свободно време.
В 1 супена лъжица кетчуп с печен чесън се съдържат: 15 калории, 1 грам мазнини, 2 грама въглехидрати, 1 грам захари, 0 грама протеин. |
Домашен кетчуп с чесън
Необходими продукти за приготвянето на домашен кетчуп с чесън:
- 170 грама доматено пюре
- 85 грама течен мед
- 80 милилитра вода
- 75 милилитра ябълков оцет
- 3/4 чаена чаша фина морска сол
- 4-5 скилидки чесън
- 1/2 глава лук
Начин на приготвяне на домашен кетчуп с чесън:
Смелете чесъна и лука в блендер или кухненски робот до гладка паста.
Загрейте всички съставки в тенджера на средно силен огън. Разбъркайте добре и след като сместа клокне, намалете силата на котлона. Оставете сосът да къкри в продължение на 20 минути, като бъркате периодично. Отдръпнете съда от огъня, покрийте с капак и оставете да се охлади напълно до стайна температура.
Прехвърлете домашния кетчуп в стъклен буркан с херметическо затваряне и съхранете в хладилник.
Домашен кетчуп с чесън и лук
За приготвянето на този здравословен домашен кетчуп се използват полезни съставки, които осигуряват по-малко калории и захари. Кетчупът може да се консумира от хора, които целят отслабване или спазват здравословен хранителен режим.
Необходими продукти за приготвянето на кетчуп с чесън и лук:
- 1 глава чесън
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 малка глава лук, наситнена
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 2 супени лъжици петмез (или мед)
- 3 супени лъжици кокосова захар
- 1/4 чаена чаша ябълков оцет
- 1 супена лъжица доматена паста
- 1 консерва доматено пюре (800 грама)
- 1 чаена лъжичка морска сол
- 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
- 1/8 чаена лъжичка бахар на прах
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
Начин на приготвяне на домашен кетчуп с чесън:
Загрейте фурната до 180 градуса. Отделете леко скилидките чесън от главата. Полейте с 1/2 чаена лъжичка зехтин екстра върджин и овкусете с щипка морска сол. Увийте в алуминиево фолио и изпечете във фурната за 30 минути. Ако не разполагате с много време или не ви се чака, използвайте пресни скилидки чесън.
Междувременно загрейте зехтин в тиган на средно силен огън. Запържете за 1 минута наситнения лук и добавете двете скилидки наситнен чесън. Веднъж, след като лукът и чесънът пуснат аромата си, но не покафенеят, добавете останалите съставки, с изключение на печената глава чесън. Оставете сместа да къкри на слаб огън за около 1 час, като разбърквате от време на време.
Обелете изпечената глава чесън и намачкайте на паста. След като кетчупът се сгъсти до желаната консистенция, добавете намачкания печен чесън и разбъркайте. Разсипете готовия кетчуп в херметически затворени буркани и съхранете в хладилник до 3 седмици.
Приятен апетит!
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
ВЕГАВЕРО ФОРМУЛА В ПОДКРЕПА НА МЪЖКАТА РЕПРОДУКТИВНА СИСТЕМА капсули * 120
БИОФИЧИНА ТОСКАНА СЕРУМ ЗА КОСА ПРОТИВ ЗАПЛИТАНЕ 60 мл
НУКС MERVEILLANCE LIFT ОЗАРЯВАЩ УПЛЪТНЯВАЩ КРЕМ 50 мл
Безплатна доставка за България!ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Доматени сосове
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Домат
- Пилешко филе Капрезе
- Зеленчукова салата от зелени домати с моркови, чушки и чесън
- Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Как доматите влизат в менюто на европейците
- Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
- Панирани зелени домати
Коментари към Рецепти за домашен кетчуп с чесън