Колко време да варим различните видове гъби?

Гъбите са често допълнение към различни ястия, от тях се приготвят и самостоятелни гозби. Най-разпространени в кулинарията са печурките, но има още видове, които също намират приложение в готвенето.
Разбира се, не можем да поставим всички под един знаменател в нито едно отношение. Това важи и за времето на приготвяне, в частност, сваряването им. Затова нека видим колко време да варим различните видове гъби и още някои препоръки, свързани с въпросната термична обработка.
Белите гъби се варят в продължение на 35-40 минути, като образувалата се пяна се отстранява.
Гъба Кладница (в пресен вид) се сварява за 15-20 минути.
Гъбите Грузди се накисват 2-3 дни преди приготвянето във вода, която периодично се сменя. После се варят 15 минути.
На вида Пачи крак са необходими 20 минути за сваряване.
Обикновена пънчушка (фосфорна гъба, припънка) - след като водата, в която се приготвят, заври, се появява пяна. Водата се сменя, а гъбите се измиват. Оставят се на котлона за 40-60 минути.
Печурките стават готови за консумация за 5 минути.
30 минути варене са необходими на сорта Гълъбка (Russula).
За всички замразени видове правилата са едни и същи: първо размразяване, след което варите в продължение на 15-20 минути.
Сушените гъби трябва да се измиват с топла вода, после се накисват в студена от 3 до 16 часа (в зависимост от вида). Когато омекнат се сваряват в същата вода (без сол) от час и половина до два.
И една гъбена подсказка: сложете сушени гъби в подсолено прясно мляко и те ще станат почти като пресни.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Сапунка
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Пълнени тиквички с гъби и лук
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Зърнеста копринка
- Ливаден пачи крак
- Свинско с гъби в сметана
- Двуспорова печурка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Полска печурка, Червенушка
Коментари към Колко време да варим различните видове гъби?