Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Колко време да варим различните видове гъби?

Колко време да варим различните видове гъби?

от 12 фев 2016г.
Колко време да варим различните видове гъби? - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Гъбите са често допълнение към различни ястия, от тях се приготвят и самостоятелни гозби. Най-разпространени в кулинарията са печурките, но има още видове, които също намират приложение в готвенето. 

Разбира се, не можем да поставим всички под един знаменател в нито едно отношение. Това важи и за времето на приготвяне, в частност, сваряването им. Затова нека видим колко време да варим различните видове гъби и още някои препоръки, свързани с въпросната термична обработка.

Белите гъби се варят в продължение на 35-40 минути, като образувалата се пяна се отстранява.

Гъба Кладница (в пресен вид) се сварява за 15-20 минути.

Гъбите Грузди се накисват 2-3 дни преди приготвянето във вода, която периодично се сменя. После се варят 15 минути.

На вида Пачи крак са необходими 20 минути за сваряване.

Обикновена пънчушка (фосфорна гъба, припънка) - след като водата, в която се приготвят, заври, се появява пяна. Водата се сменя, а гъбите се измиват. Оставят се на котлона за 40-60 минути.

Печурките стават готови за консумация за 5 минути.

30 минути варене са необходими на сорта Гълъбка (Russula).

За всички замразени видове правилата са едни и същи: първо размразяване, след което варите в продължение на 15-20 минути.

Сушените гъби трябва да се измиват с топла вода, после се накисват в студена от 3 до 16 часа (в зависимост от вида). Когато омекнат се сваряват в същата вода (без сол) от час и половина до два.

И една гъбена подсказка: сложете сушени гъби в подсолено прясно мляко и те ще станат почти като пресни.

Още по темата:
  • Мариновани гъби (без предварително варене) Мариновани гъби (без предварително варене)
  • Задушени гъби в бира и масло Задушени гъби в бира и масло
  • Пържени гъби със сметана и лук Пържени гъби със сметана и лук
  • Гъби в чеснова марината Гъби в чеснова марината
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
20.00лв. / 10.23 €

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР

Коментари към Колко време да варим различните видове гъби?

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Колко време да варим различните видове гъби?
    www.framar.bg 
    на 08 November 2025 в 05:09
    Коментирайте "Колко време да варим различните видове гъби?"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Ливадна виолетка
  • Едра орешарка, Едра миризливка
  • Полската сърнела
  • Виолетка, Боровинка, Синьовица
  • Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
  • Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
  • Ливаден пачи крак
  • Мариновани гъби (без предварително варене)
  • Бяла сърнела
  • Полска печурка, Червенушка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътищаЕшерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболяванияИзлагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяванеСпасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

от 07 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 7 дни, 18 часа и 5 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 17 дни, 14 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АКТЕЛСАР ДУО таблетки 80 мг/5 мг * 28 ТЕВА

ВЛИВАКТИВ Ag ПРЕВРЪЗКА С АКТИВЕН ВЪГЛЕН И СРЕБРО, ТЪНКА 10 х 10 см * 1

ВИТАЛЕРС L-ЦИТРУЛИН прах 500 г

БЕВИМ таблетки 10 мг * 28

ТИНКТУРА АНТИСТРЕС 100 мл ДР. БИОМАСТЕР

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:22

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:06

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: Алекс от 07 ное 2025г. в 16:56:44

БЕТАСЕРК таблетки 24 мг * 20 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:53:57

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: Зора Иванова от 07 ное 2025г. в 16:50:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival