Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Печен агнешки бут с бяло вино и подправки

Печен агнешки бут с бяло вино и подправки

от 23 фев 2019г., обновено на 13 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Печен агнешки бут с бяло вино и подправки - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Агнешкото традиционно присъства на великденската трапеза. От него се приготвят най-различни ястия – дроб сарма, яхния, чорба, супа... То може да бъде изпечено с картофи, ориз, спанак, зеленчуци. За тези чудни гозби се използват както различните части на животното, така и неговите субпродукти. Подправките и билките са задължителни, защото те ще наситят ястието с неповторими вкус и аромат. Виното пък е добра съставка, когато говорим за печено месо, върху което и избрахме да спрем вниманието ви. Предлагаме ви рецепти за печен агнешки бут с бяло вино.

Печен агнешки бут с вино и подправки

Необходими продукти:

  • 3 скилидки чесън
  • листа мащерка
  • 1 лимон
  • 3 супени лъжици зехтин
  • агнешки бут – около 2,5 килограма
  • 2 глави лук
  • 250 милилитра бяло вино
  • 2 чаени лъжици брашно
  • 500 милилитра бульон
  • 1/2 чаена лъжица горчица
  • 1 чаена лъжица гроздово желе

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса (ако използвате функция вентилатор, градусите трябва да са 200).

Сложете мащерката, скилидките чесън и кората от лимона в хаванче, налейте зехтина и счукайте, за да се получи паста.

С остър нож направете малки разрези по месото и втрийте билковата паста по повърхността му. Нарежете лука на ситно и го разпръснете в тава. Сложете няколко клонки мащерка, добавете подправки и поставете месото върху ароматния слой.

Сложете агнешкото във фурната за 20 минути, след което намалете температурата на 180 градуса, налейте виното и напръскайте с месото с вода.

За продължителността на термичната обработка може да се ориентирате по това, че всеки 500 грама месо изисква 20 минути печене. В тази рецепта агнешкото е 2,5 килограма, което значи, че ще са нужни близо 2 часа, за да се изпече.

Докато месото се готви, полейте го няколко пъти с течността, която ще се отдели в тавата. Четвърт час преди да бъде напълно готово, налейте малко вода в съда.

Извадете агнешкото от тавата и го увийте във фолио, без да притискате излишно. Оставете го да престои 20 минути.

Налейте в тиган мазнината, отделила се по време на печенето. Към нея прибавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Добавете 500 милилитра бульон (горещ) и сложете съда върху котлона. Когато сместа заври, добавете горчицата и сладкото. Подправете със сол и пипер.

Сервирайте месото с получения сос.

Печен агнешки бут с чесън, хвойна и сос от бяло вино

Необходими продукти:

  • 3 килограма агнешки бут
  • 300 милилитра бяло вино
  • 3 скилидки нарязан чесън
  • листата от 2 стръка розмарин
  • 3 плода хвойна
  • 1 чаена лъжица зърна черен пипер
  • 1 супена лъжица зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява при 190 градуса.

Смесете чесъна с розмарина, зърната черен пипер и хвойната, добавете зехтина и счукайте до получаването на паста.

Извадете агнешкото от хладилника и го натрийте с ароматната смес. Оставете да престои около час на стайна температура. След това сложете в тава и поставете в загрятата фурна за 1 час и 45 минути. Извадете месото, покрийте с фолио и оставете за 30 минути. Бутът ще стане бледорозов отвътре. Ако предпочитате по-изпечен, нека се пече 2 часа и тогава поставете фолиото.

Сокът, който се отдели по време на приготвянето, налейте в подходящ съд и към него добавете виното. Сложете на котлона да кипне и нека се вари известно време. След това прецедете соса и го подправете на вкус.

Поднесете агнешкото с него.

Печен агнешки бут в бяло вино, гарниран с лук, картофи и ментов сос

Необходими продукти:

  • 2 килограма агнешки бут
  • 2 скилидки чесън, нарязани на тънко
  • 8 стръка розмарин, около 3 сантиметра всеки
  • 8 стръка риган, около 3 сантиметра всеки
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 250 милилитра зеленчуков бульон
  • 125 милилитра сухо бяло вино
  • 480 грама лук, малки глави
  • 500 грама картофи, нарязани на шайби
  • сол и прясно смлян черен пипер

За ментовия сос:

  • 1 връзка прясна мента, само листата
  • 1 зелен лук, само листата
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 125 милилитра ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Направете 8 дълбоки разреза в агнешкия бут и във всеки един от тях поставете чесън, розмарин и риган.

Прехвърлете месото в голяма тава и го напръскайте със зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете бульона и бялото вино.

Сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. След това подредете картофите и лука около агнешкото и го оставете да се пече още около 60 минути.

Когато го извадите от фурната, сложете в плато и нека си почине за 15 минути.

През това време пригответе ментовия сос, като в огнеупорен съд смесите ментата, лука и кафявата захар. Залейте ги с 60 милилитра вряла вода и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете оцета и отново разбъркайте.

Поднесете агнешкото топло, гарнирано с лук и картофи.

Още по темата:
  • Леща яхния по марокански с нахут и агнешко Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
  • Задушен боб с агнешко в бира Задушен боб с агнешко в бира
  • Фасул с месо Фасул с месо
  • Боб с агнешко и фета сирене Боб с агнешко и фета сирене
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г
4.50лв.

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г

Коментари към Печен агнешки бут с бяло вино и подправки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Печен агнешки бут с бяло вино и подправки
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 00:13
    Коментирайте "Печен агнешки бут с бяло вино и подправки"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от месо
  • Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
  • Рецепти за агнешко на скара
  • Агнешко с бял боб и доматена запръжка
  • Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
  • Агнешко с картофи, вино и грах
  • Агнешко в нежна марината от лук и гарнитура от пържени домати
  • Ирландска яхния с агнешко, чесън и зеленчуци
  • Агнешки джолан по корейски с картофено пюре и ряпа
  • Задушено агнешко с фурми и лук
  • Задушен боб с агнешко в бира
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 102 дни, 2 часа и 35 мин.

Пилешко месо със салмонела в магазините! Как да сме сигурни какво купуваме?

преди 2019 дни, 11 часа и 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 7 часа и 57 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 3 дни, 14 часа и 58 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 7 часа и 15 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 6 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди

Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди

от 18 апр 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕНАП H таблетки * 20 KRKA

ДЕТСКИ АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ HS-20C

ПАРАКИТО РЕПЕЛЕНТНА ГРИВНА ПРОТИВ КОМАРИ ЗА ВЪЗРАСТНИ + РЕПЕЛЕНТНИ ТАБЛЕТКИ * 2

ВИТАМИКС ВИТА МЕЧЕТА желирани * 60 ФОРТЕКС

МИША MAGIC CUSHION COVER LASTING ФОН ДЬО ТЕН №25 15 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИПРАЛЕКС таблетки 10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:07:17

ТАМИФЛУ капсули 75 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:06:38

НАЗОПАС капки за нос 0.25 мг / мл 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:05:34

БИЗОР таблетки 5 мг * 30 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:03:48

РЕСПИВАКС таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:02:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival