Печен агнешки бут с бяло вино и подправки
Агнешкото традиционно присъства на великденската трапеза. От него се приготвят най-различни ястия – дроб сарма, яхния, чорба, супа... То може да бъде изпечено с картофи, ориз, спанак, зеленчуци. За тези чудни гозби се използват както различните части на животното, така и неговите субпродукти. Подправките и билките са задължителни, защото те ще наситят ястието с неповторими вкус и аромат. Виното пък е добра съставка, когато говорим за печено месо, върху което и избрахме да спрем вниманието ви. Предлагаме ви рецепти за печен агнешки бут с бяло вино.
Печен агнешки бут с вино и подправки
Необходими продукти:
- 3 скилидки чесън
- листа мащерка
- 1 лимон
- 3 супени лъжици зехтин
- агнешки бут – около 2,5 килограма
- 2 глави лук
- 250 милилитра бяло вино
- 2 чаени лъжици брашно
- 500 милилитра бульон
- 1/2 чаена лъжица горчица
- 1 чаена лъжица гроздово желе
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса (ако използвате функция вентилатор, градусите трябва да са 200).
Сложете мащерката, скилидките чесън и кората от лимона в хаванче, налейте зехтина и счукайте, за да се получи паста.
С остър нож направете малки разрези по месото и втрийте билковата паста по повърхността му. Нарежете лука на ситно и го разпръснете в тава. Сложете няколко клонки мащерка, добавете подправки и поставете месото върху ароматния слой.
Сложете агнешкото във фурната за 20 минути, след което намалете температурата на 180 градуса, налейте виното и напръскайте с месото с вода.
За продължителността на термичната обработка може да се ориентирате по това, че всеки 500 грама месо изисква 20 минути печене. В тази рецепта агнешкото е 2,5 килограма, което значи, че ще са нужни близо 2 часа, за да се изпече.
Докато месото се готви, полейте го няколко пъти с течността, която ще се отдели в тавата. Четвърт час преди да бъде напълно готово, налейте малко вода в съда.
Извадете агнешкото от тавата и го увийте във фолио, без да притискате излишно. Оставете го да престои 20 минути.
Налейте в тиган мазнината, отделила се по време на печенето. Към нея прибавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Добавете 500 милилитра бульон (горещ) и сложете съда върху котлона. Когато сместа заври, добавете горчицата и сладкото. Подправете със сол и пипер.
Сервирайте месото с получения сос.
Печен агнешки бут с чесън, хвойна и сос от бяло вино
Необходими продукти:
- 3 килограма агнешки бут
- 300 милилитра бяло вино
- 3 скилидки нарязан чесън
- листата от 2 стръка розмарин
- 3 плода хвойна
- 1 чаена лъжица зърна черен пипер
- 1 супена лъжица зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява при 190 градуса.
Смесете чесъна с розмарина, зърната черен пипер и хвойната, добавете зехтина и счукайте до получаването на паста.
Извадете агнешкото от хладилника и го натрийте с ароматната смес. Оставете да престои около час на стайна температура. След това сложете в тава и поставете в загрятата фурна за 1 час и 45 минути. Извадете месото, покрийте с фолио и оставете за 30 минути. Бутът ще стане бледорозов отвътре. Ако предпочитате по-изпечен, нека се пече 2 часа и тогава поставете фолиото.
Сокът, който се отдели по време на приготвянето, налейте в подходящ съд и към него добавете виното. Сложете на котлона да кипне и нека се вари известно време. След това прецедете соса и го подправете на вкус.
Поднесете агнешкото с него.
Печен агнешки бут в бяло вино, гарниран с лук, картофи и ментов сос
Необходими продукти:
- 2 килограма агнешки бут
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънко
- 8 стръка розмарин, около 3 сантиметра всеки
- 8 стръка риган, около 3 сантиметра всеки
- 2 супени лъжици зехтин
- 250 милилитра зеленчуков бульон
- 125 милилитра сухо бяло вино
- 480 грама лук, малки глави
- 500 грама картофи, нарязани на шайби
- сол и прясно смлян черен пипер
За ментовия сос:
- 1 връзка прясна мента, само листата
- 1 зелен лук, само листата
- 1 супена лъжица кафява захар
- 125 милилитра ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Направете 8 дълбоки разреза в агнешкия бут и във всеки един от тях поставете чесън, розмарин и риган.
Прехвърлете месото в голяма тава и го напръскайте със зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете бульона и бялото вино.
Сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. След това подредете картофите и лука около агнешкото и го оставете да се пече още около 60 минути.
Когато го извадите от фурната, сложете в плато и нека си почине за 15 минути.
През това време пригответе ментовия сос, като в огнеупорен съд смесите ментата, лука и кафявата захар. Залейте ги с 60 милилитра вряла вода и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете оцета и отново разбъркайте.
Поднесете агнешкото топло, гарнирано с лук и картофи.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Крехко агнешко във винен сос
- Рецепти за агнешко на скара
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Ирландска яхния с агнешко, чесън и зеленчуци
- Гръцка яхния с агнешко, лук и картофено пюре
- Агнешко в бира със сушени сини сливи и бекон
Коментари към Печен агнешки бут с бяло вино и подправки