Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Печен агнешки бут с вино и подправки

Печен агнешки бут с вино и подправки

Печен агнешки бут с вино и подправки - изображение

Необходими продукти:

  • 3 скилидки чесън
  • листа мащерка
  • 1 лимон
  • 3 супени лъжици зехтин
  • агнешки бут - около 2,5 килограма
  • 2 глави лук
  • 250 милилитра бяло вино
  • 2 чаени лъжици брашно
  • 500 милилитра бульон
  • 1/2 чаена лъжица горчица
  • 1 чаена лъжица гроздово желе

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор на 200).

Поставете мащерката, скилидките чесън, зехтин и кората от 1 лимон в хаванче и счукайте, за да се получи паста.

Направете с остър нож малки разрези по месото и натъркайте с билковата паста добре агнешкото. Нарежете лука на ситно и го разпръснете в тава. Сложете няколко клонки мащерка, подправете и поставете месото отгоре.

Печете за 20 минути, след което намалете температурата на 180 градуса, сипете виното и напръскайте с вода месото. Печете го за 20 минути на всеки 500 грама месо (т.е. ако месото ви е 2,5 килограма, трябва да го печете около 2 часа).

Поливайте месото няколко пъти с течността от тавата, докато се готви. Сипете малко вода в тавичката, 15 минути преди месото да е готово.

Извадете месото от тавата и го увийте във фолио, без да притискате излишно, оставете го да престои 20 минути.

Извадете мазнината от тавата и я сипете в тиган. Към нея прибавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Сипете 500 милилитра бульон (горещ) и сложете на котлон да заври за 3-4 минути. Добавете горчицата и сладкото. Подправете със сол и пипер.

Сервирайте месото със соса.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиСнимки