Рецепти за агнешко на скара
По стара българска традиция на трапезата за Великден и Гергьовден задължително присъства агнешко месо. Най-често то се приготвя в пещ и на фурна, но сочно и вкусно месо можем да получим и ако го изпечем на скара. Предлагаме ви няколко рецепти, с помощта на които агнешкото няма да бъде жилаво и безвкусно, а ароматно и апетитно.
- Агнешки ребра на скара с билки и подправки
- Агнешки ребра на скара с печени чушки и билков сос
- Агнешко на скара с дресинг от кисело мляко
- Агнешки котлети с марината от балсамов оцет и мед
Агнешки ребра на скара с билки и подправки
Агнешките ребра с билки и подправки са крехки и ароматни, а финият им вкус е подчертан от розмарин, мащерка и чесън.
Овкусените с розмарин, мащерка и чесън агнешки ребра имат фин вкус и ненадминат аромат. За да си ги приготвите, са ви необходими:
- 16 агнешки ребра
- кората на 1 лимон
- 2 скилидки чесън
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- мащерка на вкус
- розмарин на вкус
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне
Смесете мащерката, розмарина, настърганата лимонова кора, пресованите скилидки чесън, солта и черния пипер. Прибавете подправките към зехтина и разбъркайте.
Намажете ребрата с получената смес и ги оставете да се мариноват за 2 часа, след което ги изпечете на скара. Може да използвате и грил тиган, но тогава намазнете дъното на съда с 3-5 капки зехтин.
Агнешки ребра на скара с печени чушки и билков сос
Розмаринът и чесънът са най-подходящите подправки, когато говорим за агнешко месо. Ако поднесете печеното с чушки и ароматен сос от билки, ще се насладите на истинско кулинарно вълшебство. За приготвянето му са необходими:
- 3 скилидки чесън, нарязани на филийки
- 2 супени лъжици нарязан розмарин
- 2 супени лъжици + 1/2 чаена чаша зехтин
- 12 агнешки ребра
- сол и черен пипер
- 1 чаена чаша магданоз, нарязан със стъблата
- 1/2 чаена чаша копър
- 1 лимон
- 12-16 дълги тънки чушки
- зехтин и оцет за овкусяване на чушките
Начин на приготвяне
Счукайте чесъна в хаванче заедно с розмарина и 2 супени лъжици от зехтина, докато се получи каша.
Подправете месото със сол и черен пипер. Намажете го с чесновата паста и оставете да се маринова за 30 минути на стайна температура или приберете в хладилник за 12 часа.
Магданоза и копъра сложете в хаванче и посолете. Намачкайте добре, настържете кората на лимона. След това разрежете цитруса през средата и изстискайте при подправките сока от едната половинка. Прибавете половин чаша зехтин и подправете със сол, ако има нужда.
Включете скарата. Изпечете агнешките котлети за 10 минути от всяка страна или до желаната готовност. Прехвърлете ги в чиния и ги оставете да починат 5-10 минути преди сервиране.
Докато котлетите се пекат, сложете чушките в купа и ги полейте щедро със зехтин. Посолете и ги изпечете на скарата, след което ги овкусете с оцет.
Сервирайте агнешкото с чушките и билковия сос от магданоз.
Агнешко на скара с дресинг от кисело мляко
Млечният дресинг с ментова нотка е подходящо допълнение към печеното агнешко месо, защото го прави още по-апетитно.
Необходими продукти за месото:
- 500 грама агнешко месо (котлет или бут)
- 2 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1/2 супена лъжица смлян кимион
- 1 чаена лъжица лимонов сок
- 1 скилидка чесън (пресована)
- 1 щипка лют червен пипер
- сол
- пипер
Необходими продукти за соса:
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 чаена лъжица мед
- 75 грама кисело мляко (10% масленост)
- 2 супени лъжици нарязана мента
- 2 супени лъжици нарязан магданоз
- 1 супени лъжици нарязан див лук
- сол
- пипер
- сусам
- магданоз
Начин на приготвяне
Смесете в купа олиото, доматеното пюре, кимиона, лимоновия сок, чесъна, лютия червен пипер, солта и черния пипер. Сложете агнешкото в сместа и го оставете да престои в нея поне 2 часа (най-добре е да приберете в хладилника за една нощ).
Изпечете маринованото месо върху добре нагорещена скара/грил. Около 5-6 минути от всяка страна е напълно достатъчно. Все пак съобразете и дебелината на котлетите, целта е вътрешността на месото да остане леко розова.
За да направите млечния дресинг, към киселото мляко добавете лимоновия сок, меда и разбъркайте. След това сложете нарязаните мента, магданоз и див лук. Накрая овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.
Поръсете със сусам и магданоз всяка от порциите печено агнешко и ги поднесете с млечния дресинг.
Агнешки котлети с марината от балсамов оцет и мед
Агнешките котлети, мариновани в смес от балсамов оцет, мед и подправки, са не само сочни и крехки, но имат деликатен аромат и приятен свеж вкус. За да си приготвите месото по този начин, са ви необходими:
- 8 агнешки котлета
- 8 стръка розмарин
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаена лъжица мед
- сол
- пипер
Начин на приготвяне
Настържете чесъна ситно, смесете го с балсамовия оцет, зехтина и меда. Направете малки разрези по повърхността на месото, в тях сложете стръкчета пресен розмарин. Намажете котлетите от двете страни със сместа, която приготвихте по-рано и ги оставете да се мариноват за 1-2 часа. След като поемат достатъчно от вкуса и аромата на маринатата, може да ги изпечете на скара за около 3 минути от всяка страна.
Добре е готовото месо да престои поне 10 минути, преди да го овкусите със сол и черен пипер.
За да запазите котлетите топли по-дълго време, покрийте ги с алуминиево фолио.
Добър апетит и светли празници!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Крехко агнешко във винен сос
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешко с артишок под хрупкава коричка
- Как ще познаете дали е хубаво агнешкото или овчето месо?
- Агнешко с доматен сос и макарони на фурна
- Агнешко с ориз басмати и шафран
- Агнешко с домати
- Гергьовденски гювеч от агнешко с арпаджик
Коментари към Рецепти за агнешко на скара