Рецепти за агнешки ребра с ориз
Агнешките ребърца могат да се приготвят по най-различни начини като винаги се получават вкусни ястия. Предлагаме ви да ги сготвите с ориз, за което ви даваме няколко рецепти.
Агнешки ребърца с ориз и кисело зеле
Необходими продукти:
- 1 килограм агнешки ребърца
- 1 чаена чаша попарен с вряща вода дългозърнест ориз
- 300 грама нарязано кисело зеле
- 3 супени лъжици сос Сацебели
- 3 необелени скилидки чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- смлян чили пипер, готова подправка за агнешко месо, черен пипер и сол
Начин на приготвяне
В малка купа смесете 3 супени лъжици подправка за агнешко със зехтина. С ароматната мазнина намажете ребрата, които преди това разрежете на порции.
Оставете ги да престоят 10 минути на стайна температура и тогава запечете в силно нагорещен съд по 1-2 минути от всяка страна.
След това прехвърлете в тенджера с дебело дъно половината от ребрата, подсолете ги малко, поръсете с черен и чили пипер и покрийте с половината от накълцаното кисело зеле. Следват отново ребра и останалото зеле.
Изсипете попарените оризови зърна, върху тях разпределете соса Сацебели, подправете с пипер, сол и сложете чесновите скилидки цели и необелени в ориза.
Залейте продуктите с вода, която да ги покрива с около сантиметър.
Задушете ребърцата с ориза и зелето на слаб огън. Приблизителното време е 40 минути.
Агнешки ребра с ориз и розмарин
Необходими продукти:
- 600 грама агнешки ребра
- 250 грама ориз
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 1/2 супена лъжица розмарин
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
- 50 милилитра олио
Начин на приготвяне
Нарежете ребрата на порции и сложете в тиган с нагорещеното олио. Пържете на силен огън до образуването на златиста коричка, след което добавете нарязания на полукръгчета лук, едно настъргания морков и гответе на средна температура около 7-10 минути. Тогава прибавете розмарина, ориза и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер, налейте вода или бульон, като количеството на течността трябва да бъде толкова, колкото да покрие напълно ориза. Задушете всичко за около 25 минути и ястието е готово.
Агнешки ребра с ориз и зеленчуци
Необходими продукти:
- 12-13 агнешки ребърца с дължина около 7-9 сантиметра всяко
- 3 големи моркова
- 2 глави лук
- 1 стрък праз лук
- 1 сладка червена чушка
- 1 чаена чаша ориз
- 2 супени лъжици зехтин
- пилешки бульон или вода
- 3-4 зърна карамфил
- шепа семена копър
- 3-4 стръка мащерка
- 1 чаена лъжица сушени кисели ягодоплодни (вишни, червени боровинки или други)
- лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Сгорещете зехтина и в него изпържете семената копър. Лука и праза нарежете на полукръгчета, тях също изпържете в мазнината и прибавете ситно нарязаните моркови и червена чушка. Подправете със сол и пипер.
Когато зеленчуците са готови, преминете към приготвянето на ребрата. Първо ги измийте и подсушете, след което сложете в съда при зеленчуците, като добавите още 1 лъжица зехтин. Разбъркайте продуктите и ги пържете в продължение на 3-4 минути. Друг вариант е да изпържите отделно ребърцата и тогава да ги смесите със зеленчуците.
Към получената смес прибавете стръкчетата мащерка, зърната карамфил, сушените плодове и овкусете с лют червен пипер, черен пипер и сол. Разбъркайте и налейте врящата вода или бульон. Течността трябва да покрие напълно всички продукти в съда.
Гответе месото със зеленчуците на слаб огън в продължение на 40-60 минути при леко отворен капак на съда.
След това прибавете ориза, разбъркайте добре всичко, затворете съда с капак и гответе ястието още 12-13 минути, като на 7-8 минута след добавянето на ориза отново разбъркайте. В края на термичната обработка няма да има вода в съда, оризът ще бъде влажен, но не напълно готов (в средата ще е леко твърд). Покрийте тенджерата с кърпа и оставете така за около 15 минути. След това оризът ще е готов, а агнешките ребърца ще са станали невероятно нежни.
Най-добре е ястието да се консумира веднага, за да не се налага да се затопля по-късно, което може да се отрази на вкуса му.
Добър апетит!
Коментари към Рецепти за агнешки ребра с ориз