Пилешко с хариса, картофи и праз
Необходими продукти:
- 1 килограм горни бутчета
- 5 смачкани скилидки чесън
- по 1 супена лъжица пушен червен пипер, кимион
- 3 супени лъжици паста хариса
- сокът от 2 лимона + 1/4 чаена чаша лимонов сок
- 700 грама картофи, нарязани на кубчета
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супена лъжица сух магданоз
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1/2 чаена чаша нарязан свеж магданоз
- 2 супени лъжици мед
- 1/2 чаена чаша копър (свеж)
- 1 супена лъжица сумак
- 2 стръка праз, нарязани на тънки полумесеци
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Мариновайте месото: сложете пилешкото в голяма купа и го подправете със сол и черен пипер. Прибавете чесъна, кимиона, пушения пипер, пастата хариса и сокът от 2 лимона. Разбъркайте добре, за да се овалят всички парчета месо, след което покрийте и оставете за 30 минути в хладилник, за да се овкуси.
Затоплете фурната на 220 градуса.
Картофите разпръснете по половината от голяма тава за печене и ги полейте със зехтин. Подправете със сол, черен пипер и сух магданоз. От другата страна на тавата подредете овкусеното пилешко месо.
Печете за 30 минути.
През това време от киселото мляко, подправено със сол и черен пипер, свежия магданоз, меда, копъра и сумака, заедно с 1/4 чаена чаша лимонов сок пригответе соса. Разбъркайте добре, за да се комбинират всички продукти и оставете настрана.
Извадете от фурната тавата, върху картофите сложете праза и лимоновата кора, разбъркайте леко. Върнете във фурната и печете за още 20 минути, докато ястието придобие апетитна коричка.
Сервирайте пилешкото върху картофите и полейте със соса.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Месо на токачка
- Пиле с наденица и картофи
- Домати с ориз и пиле
- Печено пиле със зеленчуци в тенджера
- Печено пиле на фурна с узо и подправки
- Рецептите на Джейми Оливър: Пържено пиле
- Пържени пилешки трътки с подправки
Коментари към Пилешко с хариса, картофи и праз